Pomidory są dość łatwe w uprawie, jednak wymagają odpowiednich warunków, by dobrze rosły, nie chorowały i obficie owocowały. Najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywanym w Polsce jest pomidor zwyczajny. Można go uprawiać na działce, w ogródku, a nawet w skrzyniach na balkonie.
Pomidor - wartości odżywcze
Pomidory to bogactwo smaku, aromatu, ale także witamin i minerałów. Zawierają witaminy K, A, B, C, E, potas, miedź, żelazo, wapń, beta-karoten. Warto wiedzieć, że ważący 180 g pomidor (trochę większy, niż średni) pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.
Pomidor działa antymiażdżycowo, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Dzięki temu jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca.
Zobacz też: Oto skutki jedzenia pomidorów. Te osoby nie powinny jeść pomidorów
Pomidor dobry na odchudzanie
Pomidory te są niskokaloryczne - jeden średniej wielkości pomidor to zaledwie 30 kalorii (22 kcal na 100 gramów). Do tego to także dobre źródło błonnika pokarmowego. Dlatego pomidory są świetnym uzupełnieniem diety przy zrzucaniu wagi.
Likopen w pomidorach
Pomidory zawierają dużo likopenu. Likopen zaliczany jest do karotenoidów i jest odpowiedzialny za czerwony kolor oraz intensywny aromat pomidorów. Spożywanie zbyt dużej ilości likopenu może prowadzić do likoponodermii, czyli przebarwień skórnych. Bezpieczna dzienna dawka pomidorów to 400 gramów. W zależności od wielkości pomidora będzie to od 2 do 4 dziennie.
A po co likopen pomidorom? Ten związek chemiczny chroni rośliny przed działaniem czynników zewnętrznych.
Zobacz też: Robię to przy winogronach w marcu. Dzięki temu winorośl obficie owocuje w sezonie
Zrób to przy pomidorach w kwietniu
W prawidłowej uprawie pomidorów bardzo ważne jest regularne nawożenie, szczególnie fosforem, potasem i wapniem. Najlepiej wykorzystać naturalne nawozy, które wspomogą rozwój roślin bez szkody dla nich i dla środowiska. Zobacz, jakie warunki lubią pomidory i jak o nie dbać w marcu i kwietniu, by obficie owocowały.
