Maliny - pyszne i zdrowe skarby owocowe
Maliny to jedne z najczęściej wybieranych przez Polaków owoców. Warto włączyć je do codziennej diety nie tylko ze względu na smak i aromat, ale także na ich prozdrowotne właściwości.
Maliny to naturalne bogactwo witamin. Są między innymi źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C, która poprawia odporność i jest silnym antyoksydantem czyli wspomaga organizm w zwalczaniu wolnych rodników (działa dzięki temu antynowotworowo).
W malinach są również cenne polifenole - neutralizują wolne rodniki, przez co zapobiegają wielu poważnym chorobom: miażdżycy, nowotworom, chorobom neurodegeneracyjnym (to m.in. choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera).
Maliny poprawiają perystaltykę jelit, działają też antybakteryjnie, przeciwbólowo, uspokajająco.
Lecznicze działanie wykazują zarówno owoce malin, jak i sok oraz liście.
Zobacz też: Robię to przy winogronach w marcu. Dzięki temu winorośl obficie owocuje w sezonie
Maliny - takie lubią warunki uprawy
By maliny obficie owocowały, trzeba zapewnić im właściwe warunki.
Stanowisko - powinno być słoneczne, ale osłonięte od wiatru. Maliny nie lubią silnych wiatrów i przeciągów.
Gleba - powinna być żyzna, przepuszczalna, o odczynie lekko kwaśnym (optymalne pH 5,5–6,5).
Podlewanie - maliny trzeba podlewać regularnie, zwłaszcza gdy jest sucho.
Przycinanie - jest kluczowe dla zdrowia roślin i obfitego plonowania. Pobudza do rozwoju nowych pędów, zapobiega też rozwojowi chorób grzybowych.
Nawożenie - koniecznie trzeba zasilać maliny na wiosnę oraz w sezonie. Inaczej nie obrodzą, albo owoce będą bardzo mizerne.
Podlewaj tym krzaki malin, a owoców w sezonie będzie mnóstwo
By maliny miały mnóstwo owoców, konieczne jest dostarczanie im składników odżywczych. Żyzna ziemia do malin to podstawa, ale zawsze trzeba jeszcze dożywiać maliny nawozem. Ta domowa odżywka jest tania, ale skuteczna. Po niej twoje krzaki malin będą się uginać od owoców.
