https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Policja żywnościowa ma wkroczyć do akcji. Sprawdzi ile mięsa w mięsie i wódki w wódce

AGW
Temat powołania jednej instytucji, która na każdym etapie mogłaby kontrolować jakość żywności, pojawia się od lat.
Temat powołania jednej instytucji, która na każdym etapie mogłaby kontrolować jakość żywności, pojawia się od lat. Maciej Jeziorek
Jakość kupowanej przez nas żywności np. masła, szynki czy miodu budzi niekiedy wątpliwości. Nie upada pomysł powołania tzw. policji żywnościowej. Do sprawy wraca "Fakt" powołując się na wypowiedzi ministra rolnictwa.
Temat powołania jednej instytucji, która na każdym etapie mogłaby kontrolować jakość żywności, pojawia się od lat. "Już od dawna chcieliśmy połączyć kilka urzędów w jeden, bo wprowadzona wiele lat temu ustawa była zwyczajnie głupia", miał powiedzieć "Faktowi" Jan Krzysztof Ardanowski, szef resortu rolnictwa.

Wyjaśniał dziennikowi: "jeden urząd mógł kontrolować przetwórcę i hurtownie, ale nie mógł wejść do sklepu i sprawdzić, czy towar jest dobrze oznaczony, np. czy butelka z napisem naprawdę ją zawiera". Takie zadanie należało do innej instytucji, która jednak nie mogła skontrolować producenta.

[polecane]19648835;1;To Cię może też zainteresować[/polecane]

Nowa instytucja mogłaby nakładać kary finansowe za wykryte nieprawidłowości. "Jeśli ktoś podejrzewa, że żywność jest oszukana, będzie mógł to zgłosić właśnie tam", "Fakt" przywołuje wypowiedź ministra Ardanowskiego.

Szef resortu rolnictwa o potrzebie powstania nowej jednostki mówił też m.in. podczas konferencji prasowej kilka tygodni temu (4 grudnia 2019). Wskazywał, że nie zarzucił pomysłu utworzenia jednej instytucji odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności, ale nie będzie to robione w czasie, gdy trwa walka z wirusem ASF.

"W tym kontekście minister zapowiedział zwiększenie etatów w inspekcji weterynaryjnej i zmniejszenie do niezbędnego minimum delegowania zadań do lekarzy prywatnej praktyki weterynaryjnej. Będą też zmiany dotyczące kontroli w ubojniach. Równolegle postępują działania związane z uszczelnieniem systemu rejestracji i identyfikacji zwierząt", podał resort rolnictwa.

Kto obecnie przygląda się żywności?
  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spozywczych
  • Inspekcja Handlowa podlegająca Urzędowi Ochrony konkurencji i Konsumentów

Najnowsze dostępne na stronie UOKiK sprawozdanie dotyczące urzędowych kontroli żywności wykonanych przez Inspekcję Handlową jest za 2018 rok. W ciągu tych 12 miesięcy przeprowadzono 2 158 kontroli "w zakresie środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością" (o 8,8% więcej niż zaplanowano):
  • 154 kontrole planowe przeprowadzono w hurtowniach,
  • 796 w placówkach należących do dużych sieci handlowych (magazynach centralnych oraz hiper- i supermarketach),
  • 789 w sklepach detalicznych nienależących do sieci handlowych, 11 w placówkach prowadzących sprzedaż na odległość,
  • 19 na targowiskach
  • 389 kontroli w lokalach gastronomicznych.


Raporty i sprawozdania UOKiK

IJHARS w 2018 r. przeprowadziła 70 147 kontroli, w tym:
  • 54 004 kontrole urzędowe jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w obrocie z zagranicą, w tym 18 992 kontrole świeżych owoców i warzyw (35,2% ogółu kontroli jakości handlowej w obrocie z zagranicą),
  • 12 910 planowych i doraźnych kontroli urzędowych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i środków produkcji rolnej na rynku krajowym,
  • 3233 czynności kontrolne wykonane na wniosek przedsiębiorcy.


Sprawozdania IJHARS

Zmienia się znakowanie żywności. 1 stycznia 2020 r. zostały wprowadzone 2 nowe znaki graficzne: „Bez GMO” i „Wyprodukowano bez stosowania GMO”. W październiku minister przypominał, że każdy konsument może zażądać okazania dokumentu, skąd pochodzi sprzedawana żywność.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Komentarze 7

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

w
wania

A kiedy będzie policja sprawdzająca ile Randapu jest w oleju z pierwszego tłoczenia . Teraz to i w piwie pływa Randap bo chłop pryska jęcznień na równe dojrzewanie .

x
xxxxxxxxxxx

Oby nie było z tą "policją " jak jest z RPO !!!!

Brak słów na ich "działanie " .

Ta instytucja powołana jest tylko dla stołków o czym przekonałem się kilkakrotnie wnosząc swoje zastrzeżenia w przedmiocie przestrzegania prawa przez podmioty.

G
Gość

Zresztą nazwa mięso oddzielone mechanicznie jest myląca. Tam mięsa są pomijalne ilości. To są kości poddane prasowaniu i wyciskaniu tego, co ma konsystencję płynną. Zatem to szpik, tkanki łączne, tłuszcz, ścięgna. To jecie w produktach zawierających MOM. Smacznego

G
Gość

W Niemczech MOM jest zakazany. U nas można truć naszych obywateli bezkarnie. Sam MOM nie jest może trujący, ale bardzo nietrwały. W związku z tym producenci walą bez umiaru konserwanty, białko, fosforany trzymające wodę w mięsie. Dziwne, że te "wędliny" nie świecą w ciemnościach.

G
Gość

Wycofać MOM (mięso oddzielone mechanicznie) z produkcji "wędlin". Czytajcie etykiety i nie kupujcie produktów mięso podobnych zawierających ten syf. Nie ma możliwości wyprodukowania z mięsa kiełbas i parówek w cenie 6 zł za kilogram. Nie trujcie siebie i swoich dzieci tymi pseudowędlinami.

G
Gość

Walić do marketów i karać dotąd, aż zaczną brać na półki polskie produkty z Polski.

G
Gość

Bardzo dobry ruch. Należy chronić konsumentów, aby nie było tak jak w roku 2012 (kto był premierem?) że sól drogową dodawano do żywności. Mimo to prokuratura wszystko umożyła

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska