Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Półka w lodówce ma znaczenie. Wyjaśniamy - najważniejsze zasady przechowywania żywności

Sandra Szymańska
Sandra Szymańska
Na której półce w lodówce przechowywać poszczególne produkty? O tym na kolejnych slajdach>>>>>
Na której półce w lodówce przechowywać poszczególne produkty? O tym na kolejnych slajdach>>>>>pixabay.com
Każda półka, szuflada i przegroda w lodówce ma znaczenie. Od tego jak przechowujemy żywność, zależy jej przydatność do spożycia. Jak poprawnie przechowywać produkty w lodówce?

Nie ma miesiąca, byśmy nie wyrzucali do kosza jedzenia. Powodów może być kilka. Najczęściej kupujemy za dużo produktów i nie zdążymy ich zjeść przed upływem terminu ważności, albo źle przechowujemy je w lodówce. Sposób przechowywania jedzenia w lodówce wpływa na jego świeżość, smak i zapach. Ma to też wpływ na nasze zdrowie.

Optymalna temperatura w lodówce to 4–5 stopni. Nie ma w niej jednakowej temperatury, a to właśnie od temperatury zależy, gdzie powinniśmy umieszczać produkty. Należy pamiętać, by po przyniesieniu zakupów do domu produkty suche umieścić w kuchennej szafce. Te, które użyjemy w późniejszym terminie, możemy zamrozić, a te, które zamierzamy wykorzystać w najbliższym czasie, włożyć do lodówki. Aby zachować wartości odżywcze przechowywanych produktów, wystarczy znać kilka prostych zasad.

Co gdzie trzymać w lodówce? Szczegóły w galerii:

Czego nie przechowywać w lodówce?

Nie wszystkie artykuły można trzymać w lodówce. Z uwagi na wilgotność, temperaturę, utratę aromatu, należy szczelnie zamknięte przechowywać w suchym miejscu np. w kuchennej szafce. Niskie temperatury nie służą owocom, które powinny jeszcze dojrzeć lub pochodzą z egzotycznych krajów. Obieg suchego powietrza w przestrzeni lodówki może wysuszyć jedzenie, dlatego powinniśmy zabezpieczyć je pergaminem, folią spożywczą lub umieścić w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach. W lodówce nie trzymamy takiej żywności jak:

  • ryż,
  • mąka,
  • ciepłe dania,
  • pieczywo,
  • puszki,
  • słoiki,
  • oliwy.

Lodówka pozwala na zachowanie świeżości, jednak należy pamiętać o terminie przydatności do spożycia, Jest on wyznacznikiem bezpiecznego spożycia produktów. Oprócz tego, należy regularnie usuwać zepsute jedzenie oraz myć półki.

Źródło: diety.nfz.gov.pl

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska