Nie ma miesiąca, byśmy nie wyrzucali do kosza jedzenia. Powodów może być kilka. Najczęściej kupujemy za dużo produktów i nie zdążymy ich zjeść przed upływem terminu ważności, albo źle przechowujemy je w lodówce. Sposób przechowywania jedzenia w lodówce wpływa na jego świeżość, smak i zapach. Ma to też wpływ na nasze zdrowie.
Optymalna temperatura w lodówce to 4–5 stopni. Nie ma w niej jednakowej temperatury, a to właśnie od temperatury zależy, gdzie powinniśmy umieszczać produkty. Należy pamiętać, by po przyniesieniu zakupów do domu produkty suche umieścić w kuchennej szafce. Te, które użyjemy w późniejszym terminie, możemy zamrozić, a te, które zamierzamy wykorzystać w najbliższym czasie, włożyć do lodówki. Aby zachować wartości odżywcze przechowywanych produktów, wystarczy znać kilka prostych zasad.
Co gdzie trzymać w lodówce? Szczegóły w galerii:
Czego nie przechowywać w lodówce?
Nie wszystkie artykuły można trzymać w lodówce. Z uwagi na wilgotność, temperaturę, utratę aromatu, należy szczelnie zamknięte przechowywać w suchym miejscu np. w kuchennej szafce. Niskie temperatury nie służą owocom, które powinny jeszcze dojrzeć lub pochodzą z egzotycznych krajów. Obieg suchego powietrza w przestrzeni lodówki może wysuszyć jedzenie, dlatego powinniśmy zabezpieczyć je pergaminem, folią spożywczą lub umieścić w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach. W lodówce nie trzymamy takiej żywności jak:
- ryż,
- mąka,
- ciepłe dania,
- pieczywo,
- puszki,
- słoiki,
- oliwy.
Lodówka pozwala na zachowanie świeżości, jednak należy pamiętać o terminie przydatności do spożycia, Jest on wyznacznikiem bezpiecznego spożycia produktów. Oprócz tego, należy regularnie usuwać zepsute jedzenie oraz myć półki.
Źródło: diety.nfz.gov.pl
