https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Polska żywność podrożała. Sprawdźmy, za co Kowalski płacił więcej, a co potaniało

O pół proc. podskoczyły w listopadzie ceny żywności w Polsce. Najbardziej podrożały tłuszcze zwierzęce (o 3,6%), głównie w wyniku wzrostu cen masła (o 3,8%) - podaje Główny Urząd Statystyczny. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

 Jak się okazuje, konsumenci płacili w listopadzie więcej niż w październiku za: warzywa (2,8%), ryż (o 1%), artykuły w grupie „mleko, sery, jaja” (przeciętnie o 0,8%). W tym:

  • jaja - 1,4%
  • sery i twarogi - 1,2%
  • mleko - 0,5%
  •  jogurty, śmietany, napoje i desery mleczne - 0,2%

 

Podskoczyły ceny ryb i owoców morza (0,8%), droższe były również tłuszcze roślinne oraz makarony i produkty makaronowe (po 0,4%), a także pieczywo i czekolada (po 0,3%). 

 

 

Cukier? Jego ceny pozostały na październikowym poziomie. Podobnie było z herbatą. 

 

Sprawdź równieżW skali roku żywność na świecie podrożała. Sprawdź, o ile

 

GUS wylicza, że mniej niż przed miesiącem płacono za owoce (1,2%), dżemy, marmolady i miód (0,9%) oraz mąkę (0,5%). Potaniały też  soki warzywne i owocowo-warzywne (o 0,7%), wody mineralne lub źródlane (o 0,6%) oraz kawa (o 0,1%).

 

Źródło: Główny Urząd Statystyczny

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska