Spis treści
Według wyliczeń KOWR–u udział eksportu rolno–spożywczego w wartości całego polskiego eksportu zwiększył się z 13,8 proc. w 2022 r. do 14,7 proc. w roku 2023. Takiego wyniku eksperci spodziewali się już jesienią, gdy rynki zagraniczne zaczęły bardziej interesować się polskim mięsem.
Popyt na polską żywność rósł w kraju i w państwach UE
Na wzrost polskiego eksportu produktów rolno–spożywczych w 2023 r. wpłynęło zmniejszenie, w porównaniu z rokiem 2022, kosztów: importu zaopatrzeniowego, transportu, energii i paliw. W zeszłym roku wciąż na wysokim poziomie utrzymywała się konsumpcja wewnątrzkrajowa jak i na rynku unijnym, co generowało popyt na polską, konkurencyjną cenowo żywność. Dobrym wynikom sprzyjała też dywersyfikacja kierunków sprzedaży polskiej żywności na rynku poza unijne.
Niemiecki kryzys nie zaszkodził produkcji polskiej żywności
Okazało się też, że w 2023 r. eksport żywności z Polski był odporny na słabe wyniki gospodarcze Niemiec, które są największym odbiorcą polskich produktów rolno–spożywczych. Wzrost wartości eksportu rolno–spożywczego w 2023 r. był jednak mniej
dynamiczny niż w roku 2022, z powodu notowanych spadków cen na międzynarodowym rynku żywnościowym, co przełożyło się na niższe ceny transakcyjne w handlu zagranicznym.
Polskim gospodarstwom rolnym zaszkodziło umocnienie się złotego i zalew rynku towarami z Ukrainy
Równocześnie tendencje do wzrostu wartości złotego wobec euro, miały negatywny wpływ na konkurencyjność cenową polskich produktów rolno–spożywczych na rynku UE. Nie bez znaczenia dla polskiego eksportu w 2023 r. była liberalizacja handlu z Ukrainą wprowadzona pod koniec maja 2022 r. Towary naszego wschodniego sąsiada wręcz zalały unijny rynek.
Państwa unijne kupiły od Polski żywność za 173 mld zł
Podobnie jak w latach poprzednich produkty rolno–spożywcze były eksportowane z Polski przede wszystkim na rynek Unii Europejskiej. W 2023 r. dostawy do krajów UE wygenerowały 38 mld EUR (173 mld zł), co przełożyło się na wzrost wartości o 7 proc. w porównaniu do 2022 r. Udział rynku Unii Europejskiej w eksporcie żywności z Polski wyniósł 73 proc.
