
Największy udział w wartości eksportu grupy towarowej Żywiec, mięso i przetwory miało mięso drobiowe (37%, 1,4 mln ton mięsa drobiowego, o 1% (tj. 11 tys. ton) więcej niż przed rokiem), przychody jednak spadły: 2,2 mld EUR i były o 10% mniejsze.
To z powodu konieczności sprzedaży zagranicznej produktów drobiowych po niższych cenach transakcyjnych w sytuacji dużej podaży drobiu pochodzącego z produkcji krajowej w sytuacji ograniczeń w łańcuchach dostaw wprowadzonych z powodu pandemii koronawirusa, wyjaśnia KOWR.
Dokąd trafia polskie mięso drobiowe:
- kraje UE (73% udziału w eksporcie – 994 tys. ton), m.in. Niemcy (226 tys. ton – 17%), Wielka Brytania (123 tys. ton – 9%), Niderlandy (115 tys. ton – 8%), Francja (95 tys. ton – 7%) oraz Czechy (77 tys. ton – 6%),
- kraje spoza UE: Ukraina (80 tys. ton – 6%), Ghana (54 tys. ton – 4%) oraz Demokratyczna Republika Konga i Hongkong (odpowiednio 33 tys. ton i 32 tys. ton – po 2%).
Przetwory mięsne (25% eksportu w tej grupie produktów).

Mięso wieprzowe (12% w eksporcie mięsa). Za granicę w okresie jedenastu miesięcy 2020 r. sprzedano 357 tys. ton mięsa wieprzowego (o 15% mniej niż przed rokiem), o wartości 717 mln EUR (o 9% mniej). Tak duży spadek wolumenu eksportu był wynikiem dwóch czynników.
KOWR: "W pierwszej połowie 2020 r., w związku z wybuchem pandemii koronawirusa, pojawiły się utrudnienia w przepływie towarów oraz zmniejszył się popyt na wieprzowinę ze strony gastronomii. Drugim czynnikiem było wykrycie we wrześniu 2020 r. ognisk ASF w Niemczech, co zahamowało eksport niemieckiej wieprzowiny do Chin. W efekcie powstałych nadwyżek wieprzowiny na rynku unijnym pojawiły się problemy ze zbytem asortymentu wieprzowego z Polski do krajów UE, które są naszym znaczącym odbiorcą (72% udziału)".
Mięso wieprzowe z Polski wywożono głównie do Niemiec (39 tys. ton – 11%), na Słowację i do Włoch (odpowiednio 29 tys. ton i 27 tys. ton – po 8%) oraz do Czech (26 tys. ton – 7%). Odbiorcami spoza UE były m.in.: Wietnam (20 tys. ton – 6%), a także Hongkong i USA (po 19 tys. ton – po 5%).

Eksport mięsa wołowego (22% w eksporcie kategorii obejmującej mięso). Unijnymi odbiorcami tego asortymentu z Polski były m.in.: Włochy (73 tys. ton – 21%), Niemcy (62 tys. ton – 18%), Niderlandy (38 tys. ton – 11%), Hiszpania (25 tys. ton – 7%), Francja (21 tys. ton – 6%) i Wielka Brytania (17 tys. ton – 5%), a spoza UE – głównie Izrael (12 tys. ton – 3%). Niewielkie ilości eksportowano także do Hongkongu i Japonii (w obu przypadkach – po 1% udziału).
Wyeksportowano 346 tys. ton mięsa wołowego, o 2% mniej niż przed rokiem, głównie do krajów UE (92%). Przychody uzyskane z tego tytułu uległy redukcji o 2%, do 1,3 mld EUR.

Sery i twarogi
W strukturze asortymentowej eksportu produktów mlecznych od lat dominującą pozycję (35% udział) zajmują sery i twarogi. W okresie styczeń–listopad 2020 r. wartość eksportu tej grupy towarowej wyniosła 755 mln EUR i była o 2% większa niż w analogicznym okresie 2019 r.
Głównym kierunkiem zbytu serów i twarogów były kraje UE, z 70% udziałem w wartości wywozu (531 mln EUR), przede wszystkim Niemcy i Czechy (odpowiednio 87 mln EUR i 85 mln EUR – po 11% udziału w wartości eksportu tej grupy towarowej), a także Włochy (56 mln EUR – 7% udziału) oraz Wielka Brytania (48 mln EUR – 6%) i Słowacja (45 mln EUR – 6%).
Do krajów spoza UE sery i twarogi wysyłano m.in.: na Ukrainę (80 mln EUR – 11% udziału), do Arabii Saudyjskiej (33 mln EUR – 4%) oraz Izraela (14 mln EUR – 2%).