Spis treści
Tych upraw w Polsce mamy najwięcej
Największą część polskich pól uprawnych zajmują zboża. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny we Wstępnym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2022 r., powierzchnia uprawy zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi w 2022 r. wynosi około 5,9 mln ha, jest o ok. 7 proc. mniejsza od ubiegłorocznej. To przede wszystkim uprawy:
- pszenicy ponad 2,5 mln ha;
- żyta około 0,7 mln ha;
- jęczmienia ponad 0,6 mln ha;
- owsa około 0,5 mln ha;
- pszenżyta ponad 1,2 mln ha;
- mieszanek zbożowych około 0,4 mln ha.
Zboża to jednak nie wszystko. GUS oszacował powierzchnię uprawy rzepaku i rzepiku w bieżącym roku na 1,1 mln ha, to aż 8 proc. więcej niż rok wcześniej. To wysiewu zachęcała rolników wysoka cena skupu ziarna.
Ocenia się, że w 2022 roku powierzchnia uprawy ziemniaków będzie nieco niższa od ubiegłorocznej i wyniesie blisko 0,2 mln ha. Podobnie w przypadku buraków cukrowych. Do tego łąki, warzywa gruntowe, sady owocowe, plantacje owoców jagodowych.
Polskie pola zmieniają się. Rolnicy wykorzystują grunty do upraw, mniej jest ugorów
Jednym z wniosków Powszechnego Spisu Rolnego przeprowadzonego 2020 roku jest systematycznie zmniejszająca się powierzchnia użytków rolnych, które są zalesiane lub adaptowane na rozwój innych działalności gospodarczych niezwiązanych z rolnictwem.
Wyłączone z produkcji rolniczej użytki rolne obejmują przede wszystkim grunty najniższej jakości. W prowadzonym co 10 lat spisie odnotowano zwiększenie powierzchni zasiewów – przede wszystkim kosztem gruntów ugorowanych i pozostałych użytków rolnych (przywróconych do produkcji użytków rolnych, które do tej pory były z różnych powodów nieużytkowane), a także pastwisk i upraw trwałych.
W ostatnim dziesięcioleciu zmniejszyła się powierzchnia uprawy zbóż ogółem (w tym zbóż podstawowych) oraz ziemniaków. Za to zwiększyła się powierzchnia uprawy roślin przemysłowych (w tym buraków cukrowych oraz rzepaku i rzepiku), roślin zaliczanych do grupy strączkowych jadalnych oraz warzyw gruntowych.

W jednym z raportów z Powszechnego Spisu Rolnego GUS zwraca uwagę, że widoczna jest regionalizacja produkcji roślinnej.
Rzepak i rzepik uprawiany jest na coraz większą skalę w zachodniej i północno-zachodniej części kraju. Uprawa buraków cukrowych skoncentrowana jest głównie w rejonach, gdzie znajdują się duże zakłady przemysłu cukrowniczego, tj. w województwach: kujawsko-pomorskim, wielkopolskim i lubelskim. Od lat największym udziałem w krajowej powierzchni sadów i innych upraw trwałych charakteryzowały się województwa mazowieckie i lubelskie.
Podobnie z ziemniakami czy warzywami gruntowymi. Obserwuje się koncentrację uprawy w gospodarstwach rolnych, które w tym się specjalizują.
Źródło danych GUS
