
Odmian truskawek jest wiele a wygląd truskawek polskich i zagranicznych jest podobny.
Jak rozpoznać polskie truskawki? Nie jest to proste, ale istnieją na to sposoby. Warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Poznaj je teraz w naszej galerii >>>>>

SZYPUŁKA
Ta zielona część bez ogonka mówi najwięcej o świeżości truskawki. Szypułka powinna być świeża, sztywna i w soczyście zielonym kolorze, a przy tym delikatnie odstawać od owocu. Polskie truskawki zbierane rano, danego dnia są już bezpośrednio oferowane do sprzedaży dla klienta. Przez to szypułka jest cały czas zielona, w pełni nawodniona i ma atrakcyjny wygląd. Towar zagraniczny rwany jest kilka dni wcześniej. Transportowany w warunkach chłodniczych i przy schładzaniu dochodzi do wysuszenia. Szypułka będzie oklapnięta, nieco sfatygowana i sucha - podpowiada Michał Malicki ze Stowarzyszenia Plantatorów Truskawek.

KSZTAŁT
Polskie truskawki są jędrne, ale mają często nieregularny kształt - są nierówne, mają różną wielkość, jaśniejszy kolor i słodki zapach. Zagraniczne truskawki są często zaskakująco duże, często mocno dojrzałe, miękkie i bardzo kształtne - wszystkie w opakowaniu wyglądają podobnie, są podobnej wielkości i nie pachną tak intensywnie. Mają odcień mocnej czerwieni i są lśniące.

W Polsce najczęściej uprawianą odmianą truskawek są te o kształcie stożkowym lub sercowatym. Podłużne i długie truskawki to najczęściej gatunki importowane.