
SMAK
Polskie truskawki mają zdecydowanie bardziej głęboki smak, który zawdzięczają zbiorowi już dojrzałych owoców. Owoce importowane są przewożone, a zatem muszą być zrywane niedojrzałe, aby przetrwały drogę. Stąd też ich znacznie mniej głęboki smak.

SZYPUŁKA
Spójrzmy koniecznie na szypułkę - jej nieatrakcyjny wygląd może wskazywać na to, że truskawki przebyły długą drogę, zanim trafiły na targowisko w Polsce. Jeżeli truskawki są jaśniejsze przy szypułce, to znak, że prawdopodobnie były zbierane w stanie niedojrzałym - tak, jak do importu.

KONDYCJA
Truskawki zagraniczne mogą być bardziej odgniecione w transporcie, szczególnie te leżące na dole skrzynki. Na polskich truskawkach, które są zbierane bezpośrednio do łubianek, nie powinno być takich śladów. Dodatkowo zagraniczne truskawki w momencie przekładania w Polsce do łubianek mogą dostać wierzchnich otarć.

CENA
Cena polskich truskawek na początku maja jest jak zwykle wyższa od tych importowanych. Truskawki z importu są znacznie tańsze niż krajowe.