
Zupa pomidorowa
Ulubioną zupę większości dzieci, możemy podawać nie tylko z makaronem, ryżem czy kluskami, ale również z pulpecikami z mięsa z indyka. Ta ostatnia propozycja podania, odchodzi od reszty, ale jest niesamowicie pyszna i na pewno zaciekawi podniebienie nie tylko dziecka!

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane, są bardzo szybkie w przygotowaniu. Można podawać je na słodko – ze śmietaną, cukrem, dżemem, albo na słono- z gulaszem, keczupem czy kapustą kiszoną. Sposób podania jest dowolny, pozwól dziecku wybrać ulubione składniki.

Naleśniki
Naleśniki doskonale nadają się na śniadanie, obiad czy kolację. Dzieci uwielbiają je jeść na słodko, z wszelkiego rodzaju dżemami, kremem czekoladowym czy owocami. Jeżeli masz więcej czasu na przygotowanie obiadu, dobrym rozwiązaniem jest zrobienie z powstałych naleśników -krokietów, np. z kapustą kiszoną.

Szybki obiad w wersji WEGE
Prosto, szybko, zdrowo i co najważniejsze BEZ MIĘSA. Pyszna alternatywa dla wszystkich wegan i wegetarian.
10 minut dla wegan
Smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried
Składniki:
• 2 łyżki masła orzechowego
• 10g świeżego imbiru
• 1 limonka
• 1 bulion na włoszczyźnie
• 1 pęczek szparagów
• 1 sztuka papryka czerwona
• 100g orzeszków ziemnych
• 2 łyżki margaryny do smażenia
• 2 ząbki czosnku
• 1 ostra papryczka chilli
Przygotowanie krok po kroku:
Krok 1
Szparagi oczyść z bocznych szypułek – nie obieraj, pokrój w 3-4 cm słupki, sparz je w gotującej się wodzie przez 4-5 minut.
Krok 2
Posiekaj czosnek i chili, imbir obierz, zetrzyj na tarce, wyciśnij sok z limonki, czerwoną paprykę pokrój w grube paski. Orzeszki ziemne opiecz na suchej patelni.
Krok 3
Na patelni, na rozgrzanej margarynie podsmaż chili i czosnek, gdy czosnek zacznie zmieniać kolor, dodaj warzywa, smaż je przez 2-3 minuty, po czym dodaj trzy łyżki wody, bulion na włoszczyźnie, orzechy i masło orzechowe. Wszystko razem dokładnie pomieszaj, dopraw sokiem z limonki i świeżo startym imbirem