Co na obiad? To pytanie, które nie od dziś słyszane jest w każdym domu, niemal codziennie. Jak wiadomo - im dłużej myślimy, tym większy jest nasz apetyt. Pewne przysłowie mówi: „Polak głodny, to Polak zły”, dlatego przedstawiamy różne sylwetki osób, które muszą zmierzyć się z robieniem codziennego obiadu. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, zaczynając od wiecznie zabieganych studentów, poprzez mamy z dziećmi i kucharzy, kończąc na osobach, które preferują posiłki wegetariańskie lub wegańskie. Dla każdego coś dobrego!
W galerii znajdziecie przepisy na dania na obiad
Co szybki obiad oznacza w słowniku zawodowego kucharza? Branża gastronomiczna charakteryzuje się nienormowanymi godzinami pracy, co za tym idzie – ułożeniem diety. Zazwyczaj w dwunastogodzinnej pracy zmianowej, jest to jeden posiłek, który musi być zjedzony w odpowiedniej godzinie. Pracując kilka lat w zawodzie, można wnioskować, że większość kucharzy, jak i innych pracowników gastronomii, dostosowuje się do specyfiki prowadzenia restauracji. Co za tym idzie, pracując w pizzerii jest to jakaś wypasiona pizza, którą można zjeść z kolegą w czasie przerwy, bądź kebab, jeśli chodzi o fast food.
Co jest najważniejsze w gotowaniu? Pasja i kreatywność – bez pasji nie ma zaangażowania i przyjemności z pracy, a bez kreatywności kucharz nigdy nie będzie wizjonerem. Jak to mówią, tyle ilu kucharzy na świecie, tyle przepisów.
