
- Oprócz witamin w zimowym śniadaniu powinna znaleźć się reprezentacja wszystkich innych grup składników odżywczych: węglowodanów, białka, tłuszczy. Czyli jeśli kanapka, to z dodatkiem warzywnym i szklanką soku, jeśli owsianka – to na mleku i z owocami, a jeśli sałatka, to z dodatkiem sera i pełnoziarnistego pieczywa - dodaje dr Justyna Bylinowska.

Kolorowe tosty - szybkie śniadanie dla dorosłych
Składniki
-4 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
-1 awokado
-4 plastry wędzonego łososia
-4 jaja
-70 ml octu
- szczypta soli i pieprzu
-4 szczypty szczypiorku
Przygotowanie:
Pieczywo delikatnie opiekamy w tosterze lub na patelni. Awokado obieramy, rozgniatamy, przyprawiamy solą i pieprzem i rozsmarowujemy na tostach. Na każdy tost kładziemy plasterek łososia.
W międzyczasie w garnku gotujemy 2 l wody i dodajemy ocet. Gdy woda zacznie wrzeć, mieszamy energicznie, by powstał wir i wbijamy do niej po 1 jajku.
Jajka wyjmujemy po 2,5 min łyżką cedzakową i kładziemy na toście. Posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na sałacie i ze szklanką soku pomarańczowego.

Szaszuka - niedzielne śniadanie dla całej rodziny
Szaszuka to danie wywodzące się z kuchni Bliskiego Wschodu.
Składniki:
-1 duży pomidor
-50 g szpinaku
-1 ząbek czosnku
-50 g sera feta
-0,5 cukinii
-3 jaja
-szczypta soli, pieprzu, kuminu, mielonej ostrej papryki i kolendry
-szczypta szczypiorku
-oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Pomidora obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Podsmażamy.
Cukinię obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w średnią kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 4 min aż zmięknie. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojoną w kostkę fetę.
Na patelni robimy 3 dołeczki, w które wbijamy po 1 jajku. Jajka solimy. Całość przykrywamy i podgrzewamy do ścięcia jajek. Podajemy posypaną szczypiorkiem, z pełnoziarnistym pieczywem i szklanką ulubionego soku, np. Tymbark.

Placuszki twarogowe - energetyczne śniadanie dla dziecka
Składniki:
-200 g trzykrotnie zmielonego twarogu
-2 jaja
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-2 łyżki cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Twaróg mieszamy z żółtkami, budyniem w proszku, cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec do masy budyniowej dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy.
Z masy formujemy małe placuszki i smażymy je na patelni na złoto z obu stron. Podajemy z ulubionymi owocami: np. pokrojonym jabłkiem, bananem oraz ze szklanką soku multiwitamina lub jabłkowego.