
Śniadanie to najważniejszy posiłek, który powinien być tak zbilansowany, aby dać nam energię na cały dzień

Każde śniadanie powinno być odżywcze i energetyczne, by szybko pobudzić organizm do działania.
Zimą dodatkowo warto zadbać o to, żeby pierwszy posiłek był ciepły, a także zawierał odpowiednią porcję witamin z owoców i warzyw.

W sezonie grypowym naszemu organizmowi przyda się większa dawka witaminy C, którą znajdziemy np. w sokach z pomarańczy.
Sok jest dobrym źródłem wielu korzystnych substancji odżywczych, a 1 jego szklanka może być 1 z 5 zalecanych dziennych porcji owoców i warzyw w diecie.

- Warzywa i owoce dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych w najlepiej przyswajalnej przez organizm formie. Dlatego szczególnie zimą pamiętajmy, by stanowiły połowę talerza w każdym posiłku – mówi dietetyk dr Justyna Bylinowska. - Zadbajmy o to, aby pojawiały się we wszystkich daniach, czy to w postaci świeżej, czy w formie szklanki soku.