
Szczaw
W przypadku szczawiu klasyka gatunku to oczywiście zupa szczawiowa podana z jajkiem na twardo. Wielu jednak lubi z zielonych listków przygotować aromatyczny i kolorowy sos do mięs.

Młode ziemniaki
Jak ciepłe dni, to oczywiście młode ziemniaki. Wystarczy je umyć, ugotować albo upiec, a będą stanowiły bazę niejednego posiłku. Podane z kefirem, oprószone koperkiem, skroplone oliwą - pomysłów na wiosenny obiad z wykorzystaniem tego składnika jest mnóstwo. Dodatkowo, można z nich przygotować sałatkę, babkę lub chrupiące placki.

Marchew
O właściwościach marchwi nikogo nie musimy przekonywać. Samo warzywo wpływa dobrze na zdrowie, cerę i skórę. Może stanowić przekąskę, dodatek do zup, składnik soków, musów lub shake'ów. Z marchewek można też zrobić pyszne ciasto, babeczki, placuszki lub zapiekankę.

Por
Por charakteryzuje się ostrawym posmakiem. Skrojony w paseczki nada się do sałatki jarzynowej lub surówki, z kolei wrzucony do wywaru nada każdej zupie wyrazistości. Może z powodzeniem zastąpić szczypiorek, gdy tego akurat pod ręką brak.