https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pora przejść na wegetarianizm!

Hanka Sowińska
"Na gorąco" komentuje Hanka Sowińska
"Na gorąco" komentuje Hanka Sowińska archiwum GP
Pewien sfrustrowany obywatel III RP pytał Donalda Tuska: - Jak żyć, panie premierze, jak żyć! Po tym, czego dowiedzieliśmy się o aferze w Zakładach Mięsnych "Viola" nie można nie zapytać: - Co jeść???

Tym razem nie jest to pytanie do szefa rządu, a służb, które po to powołano, by konsumenci mieli pewność, że kupują zdrowe produkty.

Jeśli wierzyć podawanym informacjom, kontrole inspekcji weterynaryjnej w "Violi" były zapowiadane, a proceder przerabiania wycofanych ze sklepu przeterminowanych wyrobów trwał latami.

Przeczytaj również: Afera mięsna. Wstrzymana produkcja w zakładach Viola Lniano

Ostatnimi czasy polska żywność nie ma "dobrej prasy". Głośno było o soli drogowej (zamiast kamiennej) używanej do produkcji wędlin. Już w tym roku wyrzucaliśmy słodycze, które miały być wyprodukowane z dodatkiem skażonego mleka. Najświeższa afera to konina, zamiast wołowiny, w hamburgerach.

A teraz "odrestaurowane" wędliny i mięso, które przy pomocy zgrabnych zabiegów otrzymywały drugą młodość. Naprawdę, strach iść na zakupy do mięsnego.

Pozostaje wybrać się na targ. Po warzywa. Byle nie pochodziły z upraw GMO!

Czytaj e-wydanie »
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska