9 z 15

fot. Pixabay
Dąb czerwony - jedno z najszybciej palących się drewien, ma wyczuwalny smak miodu oraz ziemisty posmak z odrobiną goryczki, daje barwę brązową. Dąb biały jest nieco łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółte. Dąb polecany jest do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu.
10 z 15

fot. Pixabay
Buk - nadaje potrawom zabarwienie złocisto-żółte, zalecany szczególnie do wędzenia wieprzowiny oraz ryb.
11 z 15

fot. Pixabay
Grusza - paląc drewnem gruszy uzyskamy w czasie wędzenia barwę czerwonego wina, wędzić nią należy przede wszystkim drób.
12 z 15

fot. Pixabay
Olcha - najczęściej stosowane drewno w Polsce do wędzenia, uzyskuje się ciemnożółty kolor, przechodzący w brąz, polecany do wędzenia wszystkich mięs i ryb.