9 z 15
Dąb czerwony - jedno z najszybciej palących się drewien, ma...
fot. Pixabay

Dąb czerwony - jedno z najszybciej palących się drewien, ma wyczuwalny smak miodu oraz ziemisty posmak z odrobiną goryczki, daje barwę brązową. Dąb biały jest nieco łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółte. Dąb polecany jest do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu.

10 z 15
Buk - nadaje potrawom zabarwienie złocisto-żółte, zalecany...
fot. Pixabay

Buk - nadaje potrawom zabarwienie złocisto-żółte, zalecany szczególnie do wędzenia wieprzowiny oraz ryb.

11 z 15
Grusza - paląc drewnem gruszy uzyskamy w czasie wędzenia...
fot. Pixabay

Grusza - paląc drewnem gruszy uzyskamy w czasie wędzenia barwę czerwonego wina, wędzić nią należy przede wszystkim drób.

12 z 15
Olcha - najczęściej stosowane drewno w Polsce do wędzenia,...
fot. Pixabay

Olcha - najczęściej stosowane drewno w Polsce do wędzenia, uzyskuje się ciemnożółty kolor, przechodzący w brąz, polecany do wędzenia wszystkich mięs i ryb.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Szalona końcówka ostatniego ligowego meczu Elany Toruń - zdjęcia z meczu i trybun

Szalona końcówka ostatniego ligowego meczu Elany Toruń - zdjęcia z meczu i trybun

Taka ma być w 2026 roku pensja minimalna. Oto propozycja stawki od przyszłego roku

Taka ma być w 2026 roku pensja minimalna. Oto propozycja stawki od przyszłego roku

Finał Dni Inowrocławia. Jest wesołe miasteczko i food trucki. Zobaczcie zdjęcia

Finał Dni Inowrocławia. Jest wesołe miasteczko i food trucki. Zobaczcie zdjęcia

Zobacz również

Szalona końcówka ostatniego ligowego meczu Elany Toruń - zdjęcia z meczu i trybun

Szalona końcówka ostatniego ligowego meczu Elany Toruń - zdjęcia z meczu i trybun

Parkrun Bydgoszcz 2025. Zobaczcie zdjęcia z sobotniego biegu nad Kanałem Bydgoskim

Parkrun Bydgoszcz 2025. Zobaczcie zdjęcia z sobotniego biegu nad Kanałem Bydgoskim