W ramach projektu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pn. „Wpływ procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności” zespół naukowców z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie opracował „Poradnik dobrego wędzenia”. Zawiera on szereg cennych porad dla amatorów wędzonek domowej roboty i nie tylko.
- Do wędzenia używa się drewna z drzew liściastych, tlącego się, bez kory, najczęściej bukowego, grabu, wiązu, dębu, olchy, akacji, śliwy, jabłoni, gruszy i klonu. Rodzaj użytego drewna ma wpływ na kolor i aromat produktu, szczególnie uwędzonej ryby – czytamy w poradniku.
Autorzy uczulają, żeby do wędzenia nie stosować drzew iglastych. - Z uwagi na zawartość dużych ilości związków żywicznych, które wpływają na gorzkawy smak wędzonek, ich nieprzyjemny zapach oraz z powodu dużych ilości sadzy powstających podczas procesu palenia – objaśniają eksperci. - Wyjątek stanowi jałowiec, który jednak należy stosować z umiarem.
Jak rodzaj użytego drewna wpływa na barwę i zapach produktu? Sprawdźcie w naszej galerii.
Źródło: "Poradnik dobrego wędzenia" CDR w Brwinowie
