
Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć 12 tradycyjnych potraw. Wigilijne zwyczaje są podtrzymywane w wielu domach, i choć post nie jest już obowiązkowy w Wigilię, na stołach nadal królują ryby i dania bezmięsne.
Co powinno się znaleźć na świątecznym stole? Lista 12 tradycyjnych potraw wigilijnych może się różnić, w zależności od regionu Polski. Zobacz listę przykładowych 12 dań wigilijnych na kolejnych stronach. Aby przejść dalej przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Barszcz otwiera wieczerzę wigilijną. Podawany czysty lub z uszkami bądź krokietem. Obojętnie w jakiej postaci - po prostu nie może go zabraknąć na wigilijnym stole.

Karp to prawdziwy król wigilijnego stołu. Smażony w dzwonkach lub w całości, podany z sosem lub skropiony cytryną - w jakiejś postaci musi się znaleźć na wieczerzy.

Pierogi to jedno z ulubionych dań wigilijnych. Najpopularniejsze na świątecznym stole są te z kapustą i grzybami, chociaż w zależności od regionu można spotkać także warianty z ziemniakami i cebulą lub kaszą.