4 z 14
Poprzednie
Następne
Potrawy z jajek na Wielkanoc. Zobacz przepisy na śniadanie, obiad, przekąski i kolację
Klops z jajkiem
Składniki: 4 jajka, 700 g mielonego mięsa wieprzowego, cebula, 2 łyżki masła, czerstwa kajzerka, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz
Wykonanie: trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy. Kajzerkę namaczamy w letniej wodzie, dobrze odciskamy. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Mieszamy mięso z 1 surowym jajkiem, kajzerką, cebulą i roztartym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę mięsa przekładamy do keksówki silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko wgniatamy gotowane jajka. Przykrywamy resztą mięsa. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Pieczemy w 200°C około 30 minut.