Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy z jajek na Wielkanoc. Zobacz przepisy na śniadanie, obiad, przekąski i kolację

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
Zobacz w galerii przepisy na świąteczne potrawy z jajek
Zobacz w galerii przepisy na świąteczne potrawy z jajek Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Jajko jest jednym z kluczowych symboli Wielkanocy. Stanowi też ważny składnik świątecznych potraw. Na jego bazie możemy przygotować śniadanie, obiad i kolację. Polecamy przepisy na mięsa, sałatki i przystawki.

Spis treści

Jajka w kuchni - do czego wykorzystać?

Jajka możemy wykorzystać nie tylko do ciast, ale także do wytrawnych potraw. Można z nich zrobić liczne przystawki czy przekąski, sałatki oraz wykorzystać jako uzupełnienie mięsnego dania. Stanowią główny lub dodatkowy składnik potrawy.

Z czym dobrze komponują się jajka?

Jajka pasują do zielonych liści, np. szpinaku, rukoli czy sałaty. Dobrze komponują się z innymi warzywami (np. papryką, ogórkami świeżymi, kiszonymi, konserwowymi) czy grzybami. Mogą wzbogacać danie mięsne oraz te z szynką czy bekonem.

Przepisy na świąteczne potrawy z jajek zobaczysz w poniższej galerii.

Jak wykorzystać jajka-pisanki?

Gotowane jajka mogą posłużyć nam do zrobienia tarty, kanapek, pasty czy sałatki. Można je też panierować i smażyć.

Symbolika jajek

Jajko to symbol życia, odrodzenia, początku i Chrystusa, który zmartwychwstał.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska