"Celem konkursu jest wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych", wyjaśnia Departament Rolnictwa I Geodezji Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu. Organizatorzy konkursu chcą również nagradzać pomysłowość oraz inicjatywy specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i firm gastronomicznych regionu. Jedenym z celów jest także ochrona dziedzictwa kulinarnego i kulturowego Kujaw i Pomorza.
Edycja 2016 była jedenastą, a swój finał miała w ostatni piątek 28 października. "Zgłaszane są produkty odpowiadające standardom europejskim i charakteryzujące się najwyższą jakością". W konkursie tym razem wzięło udział 21 zakładów przetwórczych z 29 produktami oraz 6 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych z 13 produktami i potrawami.
Oto najlepsi:
Kategoria: Przedsiębiorstwo
- miejsce - Kujawska Spółdzielnia Mleczarska we Włocławku za produkt „Twaróg śmietankowy z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej”
- miejsce - AGRO-VISBEK Sp. z o.o. z Bydgoszczy za produkt „Polędwiczka wędzona w posypce”
- miejsce - Piekarnia Bartkowscy sp. j. w Toruniu za produkt „Chleb ziemniaczano-ogórkowy”
Kategoria: Restauracje
- miejsce - Restauracja Stylowa Świecie za produkt „Kujawsko-Pomorski Smak Jesieni”
- miejsce - Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Toruniu za produkt „Różany kurczak z dyniowymi kopytkami”
- miejsce - PGT „Twierdza Toruń Fort IV” w Toruniu za produkt „Dynia od śniadania do kolacji”
Laureaci otrzymali statuetki i otrzymali możliwość ekspozycji nagrodzonego produktu na stoisku promocyjnym Województwa Kujawsko-Pomorskiego podczas Targów Grune Woche 2017 w Berlinie.
Źródło: informacja prasowa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu