
Woda a spożycie mięsa
Co ma dieta do zużywania zasobów wody? Bardzo wiele. By wyprodukować 200 kg wołowiny potrzeba:
3 060 000 litrów wody na paszę
24 000 litrów wody do pojenia
7 000 litrów wody do mycia obory oraz całego procesu uboju
- w sumie: 3 091 000 litrów wody do wyprodukowania 200 kg mięsa. Taką objętość w ciągu roku zjadają średnio 3 osoby w Polsce.

Czy da się uratować sytuację?
Kryzys klimatyczny będzie pogłębiał deficyt wody. By go zatrzymać, wymagane są szeroko zakrojone działania. Należą do nich:
- ograniczenie marnowania wody (indywidualne oraz globalne)
- świadome wybory konsumenckie
- odejście od paliw kopalnych
- nauczenie się korzystania z opadów deszczu
- wdrożenie obiegów zamkniętych w przemyśle (woda z recyklingu)
- odbudowanie zniszczonego potencjału naturalnej retencji, w tym:
* terenów podmokłych i bagiennych
* oczek i zadrzewień śródpolnych
* torfowisk i siedlisk bobrowych
- wspieranie retencji glebowej
- ochrona rzek i ich dolin
- ochrona lasów wodochronnych
- dbanie o obecność zielonych obszarów w miastach

