https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Program

(aga)
Jarmarki Gruczeńskie to wspaniała okazja do niedzielnej, odprężającej biesiady wśród znajomych. Po lewej (z czupryną) Zbigniew Kmieć.
Jarmarki Gruczeńskie to wspaniała okazja do niedzielnej, odprężającej biesiady wśród znajomych. Po lewej (z czupryną) Zbigniew Kmieć. fot. Agnieszka Romanowicz
Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły zaprasza w najbliższą sobotę do Gruczna na warsztaty wytwarzania nalewek: klasycznej farmaceutów, czereśniowej, truskawkowej oraz doskonałej po obfitym posiłku nalewki imbirowej.

Uczestnicy warsztatów dowiedzą się również jak umiejętnie klarować i zlewać nalew znad osadu. W trakcie warsztatów poznają także wiele przepisów z wykorzystaniem owoców i innych składników nalewek, w tym sosy do mięs i deserów, farsze do drobiu i pasztety oraz marynaty do mięs. Elementem warsztatów będzie również nauka profesjonalnej degustacji i oceny nalewek.
Do udziału zapraszane są osoby prowadzące działalność agroturystyczną, zawodowi i amatorscy kucharze, a także inni zainteresowani.
Informacji o warsztatach udziela Zbigniew Kmieć (e-mail: [email protected]) . Zgłoszenia przyjmuje Justyna Ziemniewska (e-mail: [email protected]).
Udział w warsztatach jest bezpłatny, uczestnicy biorą jedynie udział w finansowaniu kosztów surowców w wysokości 50 zł na osobę. - Zachęcamy także do przyniesienia i wspólnego zdegustowania nalewek własnej produkcji - mówi Zbigniew Kmieć, odkrywca i propagator kuchni regionalnej, natchniony kucharz, znawca win, dziennikarz winiarski i kulinarny.
Dzień później, 20 czerwca, odbędzie się III Jarmark Gruczeński, w czasie którego można skosztować lub kupić regionalne specjały.
Wykładowcy: Hieronim Błażejak, uznany mistrz nalewek, człowiek o absolutnym smaku, autor "Zachęty do sztuki nalewek"; Gieno Mientkiewicz, znawca serów, publicysta, kucharz, menadżer Roberta Makłowicza oraz Zbigniew Kmieć.

Program

I dzień
sobota, 19 czerwca, godzina 11.00 - 18.00
Nalewka truskawkowa i czereśniowa
Farsze i sosy
Nalewka farmaceutów
Degustacja i ocena nalewek

II dzień
niedziela, 20 czerwca, godzina 11.00 - 17.00
Nalewka imbirowa
Zlewanie znad osadu
Klarowanie
Marynaty do mięs
Degustacja i ocena

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

a
ala
Ci to mają życie!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska