Uczestnicy warsztatów dowiedzą się również jak umiejętnie klarować i zlewać nalew znad osadu. W trakcie warsztatów poznają także wiele przepisów z wykorzystaniem owoców i innych składników nalewek, w tym sosy do mięs i deserów, farsze do drobiu i pasztety oraz marynaty do mięs. Elementem warsztatów będzie również nauka profesjonalnej degustacji i oceny nalewek.
Do udziału zapraszane są osoby prowadzące działalność agroturystyczną, zawodowi i amatorscy kucharze, a także inni zainteresowani.
Informacji o warsztatach udziela Zbigniew Kmieć (e-mail: [email protected]) . Zgłoszenia przyjmuje Justyna Ziemniewska (e-mail: [email protected]).
Udział w warsztatach jest bezpłatny, uczestnicy biorą jedynie udział w finansowaniu kosztów surowców w wysokości 50 zł na osobę. - Zachęcamy także do przyniesienia i wspólnego zdegustowania nalewek własnej produkcji - mówi Zbigniew Kmieć, odkrywca i propagator kuchni regionalnej, natchniony kucharz, znawca win, dziennikarz winiarski i kulinarny.
Dzień później, 20 czerwca, odbędzie się III Jarmark Gruczeński, w czasie którego można skosztować lub kupić regionalne specjały.
Wykładowcy: Hieronim Błażejak, uznany mistrz nalewek, człowiek o absolutnym smaku, autor "Zachęty do sztuki nalewek"; Gieno Mientkiewicz, znawca serów, publicysta, kucharz, menadżer Roberta Makłowicza oraz Zbigniew Kmieć.
Program
I dzień
sobota, 19 czerwca, godzina 11.00 - 18.00
Nalewka truskawkowa i czereśniowa
Farsze i sosy
Nalewka farmaceutów
Degustacja i ocena nalewek
II dzień
niedziela, 20 czerwca, godzina 11.00 - 17.00
Nalewka imbirowa
Zlewanie znad osadu
Klarowanie
Marynaty do mięs
Degustacja i ocena