Ubiegły weekend w Grucznie minął pod hasłem jagnięciny. Sobota była czasem nauki na temat wyboru i przerobu tego mięsa. Zebrani delektowali się nim wieczorem, podczas inauguracyjnej kolacji, zorganizowanej przez znakomitych kucharzy, związanych z Festiwalem Smaku.
Malutki Festiwal Smaku
W niedzielę odbył się pierwszy w tym sezonie Jarmark Gruczeński. W przeciwieństwie do ogromnego Festiwalu Smaku, jarmarki mają być kameralne. Na gości czeka zaledwie kilku wystawców z jedzeniem, rzemiosłem ludowym, winami i miodami.?Dj-e dbają o stosowną oprawę muzyczną. Można spokojnie porozmawiać, kupić chleb z pieca chlebowego i wypić ciemne piwo.
Uczą mistrzowie
W tym sezonie zaplanowane są jeszcze trzy jarmarki. Kolejny odbędzie się 30 maja, po warsztatach serowarskich i piekarniczych, prowadzonych przez amatora serów Eugeniusza Mientkiewicza, menedżera Roberta Makłowicza. Na trzeci jarmark nie trzeba będzie długo czekać, bo do 19 czerwca. Poprzedzą go warsztaty nalewkarskie, podczas których szkolić będzie sam mistrz w dziedzinie nalewek - Hieronim Błażejak.
Gęsina na św. Marcina
Jesienią (25 września), gdy w lasach pokażą się grzyby, pierwszy raz odbędzie się w Grucznie szkolenie z przetwórstwa runa leśnego. Tym razem nie zakończy go Jarmark Gruczeński. Jednak jeszcze przed mrozami ma być okazja do biesiady na dworze. Wyjątkowo w Chełmnie, gdyż to na chełmińskim rynku mają być zorganizowane warsztaty z przetwórstwa gęsiny. Termin: 6 listopada - tak, by do 11 listopada uczestnicy zdążyli przygotować gęsią potrawę. Przypomnijmy, że od ubiegłego roku zachęca do tego nasz urząd marszałkowski pod hasłem "Gęsina na św. Marcina".