
Tłusty czwartek. Co zrobić, jeśli nie pączki i faworki? Może ruchańce drożdżowe
Kolejna propozycja z Listy Produktów Tradycyjnych pochodzi od Ireny Szałek, Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, (gmina Osięciny (powiat radziejowski).
Ruchańce drożdżowe - przepis
Składniki:
• drożdże
• olej rzepakowy lub smalec
• mąka pszenna
• masło
• mleko – surowe, lekko podgrzane
• jajka kurze
• cukier, cukier puder, sól
Wykonanie:
W małej miseczce zrobić rozczyn drożdżowy: ok. 5 dag drożdży rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz 1 łyżką surowego, podgrzanego mleka. Wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do drugiej, większej miski wsypać około 2 szklanek mąki. Całe jajka roztrzepać z resztą cukru i szczyptą soli. Wymieszać z mąką.
Do garnka wlać: szklankę mleka (bez 1 łyżki użytej do rozczynu drożdżowego), dołożyć 3 łyżki masła. Składniki w garnku podgrzać na małym ogniu, mieszając poczekać, aż roztopi się tłuszcz. Po rozpuszczeniu masła w podgrzewanym mleku całość wlać do wcześniej przygotowanej mąki wymieszanej z jajkami. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, tzw.warząchewką. Sprawdzamy, czy ciasto nie jest za rzadkie, jeżeli tak dosypujemy mąki.
Mąki dodać tyle, ile wgnieciemy do ciasta – ciasto musi odchodzić od ręki. Wyrabiamy.
Gotowe ciasto podsypać trochę pod spodem mąką, przykryć ściereczką na chwilę. Gotowe ciasto rwiemy ręką po kawałku i rozpłaszczamy na drugiej dłoni posypanej mąką, uformowany placek odkładamy na ściereczkę posypaną odrobiną mąki.
Przygotować patelnię i tłuszcz do pieczenia. Na patelnię wlewamy niewiele tłuszczu, aby sięgał do połowy placka. Placki czekając na upieczenie podrosły, dlatego kładąc je na gorący tłuszcz powtórnie spłaszczamy. Piec wolniutko z dwóch stron na małym ogniu, aby placki się przepiekły. Po upieczeniu placki rozłożyć, posypać cukrem pudrem

Tłusty czwartek: przepis na oponki serowe
Specjał podobny do pączka, ale robiony bez dodatku drożdży to np. oponki serowe (w innym kształcie, bez dziurki, mogą to być pączusie serowe).
Oponki serowe - składniki
- 2 żółtka
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g gęstej śmietany
- 250 g twarogu (niektórzy używają serka homogenizowanego)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Jak zrobić oponki na tłusty czwartek?
Mąkę i sodę przesiewamy. Następnie dodajemy zmielony twaróg, cukier, również ten waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy składniki na gładkie ciasto.
Wyjmujemy je na blat/stolnicę i rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok. 1,5 cm). Wierzch można delikatnie posypać mąką, aby ciasto się nie kleiło. Dużą szklanką wycinamy koło, a na jego środku kieliszkiem mniejsze kółko.
W rozgrzanym tłuszczu smażymy z obu stron na złoty kolor. Po wystudzeniu można ozdobić lukrem.
