
Przepis na piernik dojrzewający staropolski
Dobry przepis to podstawa udanego wypieku. Co potrzebujemy by zrobić najlepszy staropolski piernik? Szczegóły na kolejnych slajdach!

Składniki na piernik staropolski
Do przygotowania piernika potrzebujemy: 1 kg mąki pszennej, 500g dowolnego miodu, 400g cukru, kostkę masła, 4 średnie jaja (lub 5 jeśli są małe), ¾ szklanki mleka, 4 łyżki kakao ciemnego, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 50g przyprawy do piernika, szczypta soli.

Przygotowanie piernika staropolskiego – część 1
1. W garnku z grubym dnem należy roztopić masło, miód i cukier, a następnie odstawić je do wystudzenia. 2. Następnie dodajemy mleko, jajka oraz sodę i dokładnie wszystko mieszamy. 3. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao, sól i przyprawę piernikową i ponownie mieszamy.

Przygotowanie piernika staropolskiego – część 2
Przygotowany piernik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 tygodnie. Na kilka dni przed świętami wyciągamy ciasto, dzielimy na trzy części i pieczemy w piekarniku ok. 20 min, 170 stopni.