Spis treści
Piernik staropolski długodojrzewający – charakterystyka
Wszelkiego rodzaju piernikowe wypieki bezsprzecznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Magia korzennych przypraw, głęboka brązowa barwa zachwycają smakiem i aromatem.
Jednak jest jeden król świątecznego stołu – to staropolski piernik długodojrzewający. Zwykły piernik jest bardziej biszkoptowy – lekki, puszysty, miękki. Z kolei małe pierniczki są cienkie i kruche. Staropolski wypiek jest solidny, treściwy, idealny do przygotowania krajanki. W dodatki bardzo długo zachowuje świeżość! Co warto o nim wiedzieć?
Dwie zasady przygotowania piernika staropolskiego
Przygotowanie piernika staropolskiego znacząco różni się od robienia zwykłego ciasta piernikowego. Przede wszystkim ciasto zrobić musimy już teraz! Jak sama nazwa wskazuje, ciasto musi dojrzewać – absolutne minimum to cztery tygodnie, choć spokojnie może stać nawet sześć tygodni. Miskę z ciastem zostawiamy w chłodnym, zaciemnionym miejscu – może to być spiżarnia, piwnica, w ostateczności lodówka.
Druga ważna rzecz to moment pieczenia. Najlepiej to zrobić na kilka dni przez Bożym Narodzeniem. Bezpośrednio po upieczeniu ciasto jest nieco twarde i zbite, a im dłużej poleży tym bardziej stanie się miękkie i przyjemne w jedzeniu.
Czym przełożyć i oblać piernik staropolski?
Piernik staropolski można podawać na wiele różnych sposobów. Klasycznie przekłada się go powidłami śliwkowymi, a z wierzchu polewa ciemną czekoladą. Jednak nic nie stoi na tym, by blaty posmarować dżemem malinowym, agrestowym, popularna jest też masa marcepanowa.
Warto jednak pamiętać, że najlepsze będą przełożenia ,,mokre” (dobrze nasączające) i dosyć stabilne – delikatna śmietanka wypłynie pod ciężarem piernika
A co z polewą i dekoracjami? Piernik dojrzewający możemy oblać dowolną czekoladą, a także lukrem. Dodatkowo można go posypać skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi, mielonymi orzechami, czy gotowymi dekoracjami. Wszystko zależy od naszej inwencji i preferencji smakowych!
Najlepszy przepis na piernik staropolski
Jak przygotować najlepszy piernik długo dojrzewający, którym zachwyci się cała rodzina? W galerii zdjęć znajdziesz pełen spis składników i dane dotyczące pieczenia. Smacznego!