1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Szarlotka to najprostsze i ulubione ciasto w wielu domach....
fot. pixabay

Szarlotka to najprostsze i ulubione ciasto w wielu domach. Nie trzeba się zbytnio trudzić. Wiele jest prostych przepisów. Podajemy je na slajdach w naszej galerii >>>

2 z 12
To też zasługa cynamonu, który jest obowiązkowym jej...
fot. pixabay

Szarlotka pachnie w całym domu

To też zasługa cynamonu, który jest obowiązkowym jej składnikiem, podobnie jak cukier waniliowy. Szarlotka czy zamiennie nazywany jabłecznik, najlepiej smakuje na ciepło. Często do tego deseru dodajemy gałkę lodów waniliowych.

3 z 12
Takie są proste przepisy na szarlotkę. Zobacz w naszej...
fot. pixabay

To ciasto upiecze każdy z was!

Takie są proste przepisy na szarlotkę. Zobacz w naszej galerii >>>

4 z 12
Najpierw wybieramy jabłka. My polecamy papierówki, szarą...
fot. pixabay

Jak najszybciej zrobić szarlotkę?

Najpierw wybieramy jabłka. My polecamy papierówki, szarą renetę (to absolutny hit do szarlotki) lub antonówkę. Te jabłka najczęściej kupimy na targowisku, ale zdarzają się również w osiedlowych sklepikach owocowo-warzywnych.

Jabłka należy uprażyć, cukier dodajemy na końcu, według własnego uznania. Dobrze, aby do porcji ciasta był litrowy słoik takich uprażonych jabłek.

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka (duże, wiejskie)
1 łyżeczka proszku
1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki łączymy w kulę i wkładamy do zamrażarki. Nie musi być długo, pół godziny wystarczy, aby kula ciasta była twarda.
Po wyjęciu ciasto kroimy w plastry i ugniatamy na blaszce (może być mała blaszka o wymiarach 25x30 cm lub okrągła jak do tarty o średnicy 30 cm). Jeden duży plaster zostawiamy na górę (wcale nie musimy przykrywać u góry całych jabłek; lepiej będzie, jeśli zamiast tego wyłożymy ciasto na bokach).

Na ułożone ciasto wykładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym, układamy paseczki lub wałeczki ciasta na górę (może być symbolicznie, niezbyt dużo), żeby np. powstała szachownica.

Piec należy nie dłużej niż 25 min. w temp. ok. 180 st. C. (po 15 min. można sprawdzić i ewentualnie zmniejszyć temperaturę).
To ciasto jest kruche, ze względu na dużą ilość masła. Smakuje wyśmienicie.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jacek Stachursky świętował 30-lecie kariery w Brześciu Kujawskim. Zdjęcia i wideo

Jacek Stachursky świętował 30-lecie kariery w Brześciu Kujawskim. Zdjęcia i wideo

Świetny koncert na finał Grudziądzkiej Wiosny Teatralnej 2025. Który spektakl wygrał?

Świetny koncert na finał Grudziądzkiej Wiosny Teatralnej 2025. Który spektakl wygrał?

Takie kary dostaniemy jeśli nie złożymy zeznania podatkowego w terminie

Takie kary dostaniemy jeśli nie złożymy zeznania podatkowego w terminie

Zobacz również

Przybywa medalistów. Odznaczenie otrzymała m. in. 100-letnia pani Michalina z Zalesia

Przybywa medalistów. Odznaczenie otrzymała m. in. 100-letnia pani Michalina z Zalesia

Tak było na "Wielkim Sprzątaniu Noteci" z harcerzami z ZHR w Inowrocławiu. Zdjęcia

Tak było na "Wielkim Sprzątaniu Noteci" z harcerzami z ZHR w Inowrocławiu. Zdjęcia