
Tort makowy
Składniki: na ciasto - 1 i 1/2 szklanki maku, 1 szklanka cukru pudru, 7 jaj, 1 łyżka miodu, 5 łyżek bułki tartej, 50 g orzechów włoskich, olejek migdałowy; masa kawowa - 4 jaja, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 400 g masła, beziki
Wykonanie: mak wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem, gotujemy 15 minut, odcedzamy na sitku, studzimy, mielimy dwukrotnie w maszynce. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mak, miód, bułkę tartą, rozdrobnione orzechy, olejek migdałowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą makową. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu przecinamy, by powstały dwa blaty. Robimy masę - jajka ubijamy na parze z dodatkiem cukru, dodajemy kawę, ubijamy do podgrzania. Zdejmujemy z pary i ubijamy bez podgrzewania. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo łączymy z masę z ubitych jajek. Dolny blat makowy nasączamy (np. amaretto), wykładamy 1/3 masy kawowej, warstwę bezików i przykrywamy 1/3 masy kawowej. Przykrywamy krążkiem makowym, nasączamy, smarujemy wierzch oraz boki resztą kremu. Dekorujemy np. bezą i orzechami. Wstawiamy do lodówki na minimum 90 minut.

Kremowe ciasto z borówkami
Składniki: 200g herbatników kakaowych, 125g masła, 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 200g ulubionej konfitury (np. z czarnej porzeczki), 300g borówki amerykańskiej
Wykonanie: herbatniki blendujemy, dodajemy roztopione masło, mieszamy. Wykładamy na blaszkę do tarty. Chłodzimy 20 minut w lodówce. Robimy masę - ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder, mascarpone, roztopioną i przestudzoną białą czekoladę oraz połowę borówek. Na spód wyjęty z lodówki kładziemy konfiturę, a na to masę śmietankową. Wierzch dekorujemy borówkami. Ciasto chłodzimy przynajmniej kilka godzin.