Przepisy na potrawy wigilijne - tradycyjne, ale dietetyczne. Zobacz, jak przygotować 12 świątecznych dań
Jak "odchudzić" wigilijne potrawy - radzi dietetyczka. Przepisy na 12 tradycyjnych dań w nowej wersji
Jaglany piernik pomarańczowy
Całość to 16 porcji po 145 kcal i dotyczy małej tortownicy.
Składniki:
200 g mąki jaglanej
100 g oleju kokosowego
120 g ksylitolu
50 ml mleka 0,5 % tłuszczu
2 jajka 120 g
1 pomarańcza 200 g
Łyżeczka proszku do pieczenia 5 g
2 łyżki przyprawy do piernika Łyżka ciemnego kakao 10 g
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ścieramy skórkę z pomarańczy na tarce z drobnymi oczkami. Następnie wyciskamy z niej sok. Jajka wbijamy do miski i miksujemy na wysokich obrotach na puszystą, sztywną masę. Dodajemy ksylitol i dalej miksujemy.
Dodajemy do masy olej koksowy, mleko oraz sok pomarańczowy i dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę, ciągle mieszając oraz dodajemy proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Dodajemy skórkę z pomarańczy i całość mieszamy.
Przygotowaną masę wlewamy do formy do pieczenia posmarowanej odrobiną oleju koksowego.. Pieczemy w piekarniku przez 40-50 minut