Przepisy na potrawy wigilijne - tradycyjne, ale dietetyczne. Zobacz, jak przygotować 12 świątecznych dań
Jak "odchudzić" wigilijne potrawy - radzi dietetyczka. Przepisy na 12 tradycyjnych dań w nowej wersji
Fit makowiec
Jedna porcja makowca dostarcza 200 kcal.
Składniki:
Ciasto:
· pół szklanki mąki pełnoziarnistej 60 g
· pół szklanki zwykłej mąki pszennej 60 g
· 40 g oleju 1 żółtko
· łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżki ksylitolu
· 2-3 łyżki wody
Masa budyniowo makowa:
· 1 proszek budyniowy bez cukru
· 400 ml mleka 0,5 % tłuszczu
· 100 g suchego maku
· 2 łyżki ksylitolu 30 g
· kilka kropel ekstraktu migdałowego
Przygotowanie:
Z mąki, oleju, żółtka, ksylitolu i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przygotowujemy budyń z dodatkiem ksylitolu tak, jak to opisano na opakowaniu budyniu. Do budyniu dodajmy mniejszą ilość mleka niż zaleca producent – 400 ml.
Do ciepłej masy budyniowej dodajemy mak i kilka kropel ekstraktu migdałowego. Mieszamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na spodzie formy keksówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika nakładamy na nie masę budyniową i pieczemy przez kolejne 30-40 minut.