Pierogi to bez dwóch zdań jedna z naszych narodowych potraw. Mogą być one nadziewane mięsem, warzywami, serem, a także owocami. Serwuje się je na słodko i słono, również z dodatkami w postaci skwarek, śmietany, czy zasmażki.
Nie da się ukryć, że pierogi można przygotowywać na wiele różnych sposobów i dzięki temu nigdy się nie znudzą. Warto jednak eksperymentować w kuchni, by odkrywać nowe smaki.
Pieczone pierogi – na ciepło i na zimno
Pieczone pierogi, w przeciwieństwie do tych klasycznych, robione są na bazie ciasta drożdżowego. Dzięki temu są grubsze, bardziej chrupiące i sycące.
Co więcej, nietypowy skład sprawia, że można je spożywać nie tylko na ciepło, ale też na zimno – wiele zależy od wybranych dodatków. Z przygotowanego ciasta możemy wykrawać małe pierożki na jeden kęs, jak i przygotować jednego dużego pieroga przypominającego włoskie calzone. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Drożdżowe pierogi – z czym podawać?
Pieczone pierogi najlepiej smakują na słono, nadziewane mielonym mięsem, warzywami oraz serami. Sprawdzonym połączeniem będzie kurczak, pomidor, cebula oraz mozzarella, czy też wołowina, papryka, czosnek i zioła.
Do upieczonych pierogów można przygotować pyszne sosy, w których będzie się je zamaczało. Może to być sos czosnkowy, serowy, majonezowy, sprawdzi się nawet zwykły ketchup.
Składniki na pierożki drożdżowe
- Pół kilo mąki pszennej
- 15g drożdży świeżych
- 1 jajo
- 250 ml wody lub mleka
- łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę pszenną i zrobić w niej mały dołek. Rozkruszyć w nim świeże drożdże, posypać szczyptą cukru i zalać odrobiną wody. Całość przykryć ściereczką i odstawić do momentu aż zakwas będzie puszysty.
Następnie wlać resztę wody, oleju, dodać jajko, łyżeczkę soli i całość zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać z niego krążki na pierożki.
Nałożyć wybrany farsz, złożyć pierogi tak by krawędzie było dobrze zlepione i przełożyć na blaszkę. Jeśli chcemy by pierożki były mocno przypieczone to przed wstawieniem do piekarnika można ich wierzch przesmarować odrobiną mleka lub roztrzepanego jajka. Piec ok. 15-25 min na 200 stopniach. Gotowe pierogi można zostawić w lodówce do następnego dnia lub zamrozić.
