MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pieczone drożdżowe pierogi - najlepszy przepis. Zachwyć swoich gości niebanalnym przepisem!

Eliza Nowosad
Eliza Nowosad
Pixabay
Znudziły ci się gotowane pierogi? Wypróbuj ten sprawdzony przepis na pierogi pieczone w piekarniku! Są łatwe w przygotowaniu, a twoja rodzina na pewno je pokocha!

Pierogi to bez dwóch zdań jedna z naszych narodowych potraw. Mogą być one nadziewane mięsem, warzywami, serem, a także owocami. Serwuje się je na słodko i słono, również z dodatkami w postaci skwarek, śmietany, czy zasmażki.

Nie da się ukryć, że pierogi można przygotowywać na wiele różnych sposobów i dzięki temu nigdy się nie znudzą. Warto jednak eksperymentować w kuchni, by odkrywać nowe smaki.

Pieczone pierogi – na ciepło i na zimno

Pieczone pierogi, w przeciwieństwie do tych klasycznych, robione są na bazie ciasta drożdżowego. Dzięki temu są grubsze, bardziej chrupiące i sycące.

Co więcej, nietypowy skład sprawia, że można je spożywać nie tylko na ciepło, ale też na zimno – wiele zależy od wybranych dodatków. Z przygotowanego ciasta możemy wykrawać małe pierożki na jeden kęs, jak i przygotować jednego dużego pieroga przypominającego włoskie calzone. Wszystko zależy od naszych preferencji.

Drożdżowe pierogi – z czym podawać?

Pieczone pierogi najlepiej smakują na słono, nadziewane mielonym mięsem, warzywami oraz serami. Sprawdzonym połączeniem będzie kurczak, pomidor, cebula oraz mozzarella, czy też wołowina, papryka, czosnek i zioła.

Do upieczonych pierogów można przygotować pyszne sosy, w których będzie się je zamaczało. Może to być sos czosnkowy, serowy, majonezowy, sprawdzi się nawet zwykły ketchup.

Składniki na pierożki drożdżowe

  • Pół kilo mąki pszennej
  • 15g drożdży świeżych
  • 1 jajo
  • 250 ml wody lub mleka
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę pszenną i zrobić w niej mały dołek. Rozkruszyć w nim świeże drożdże, posypać szczyptą cukru i zalać odrobiną wody. Całość przykryć ściereczką i odstawić do momentu aż zakwas będzie puszysty.

Następnie wlać resztę wody, oleju, dodać jajko, łyżeczkę soli i całość zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać z niego krążki na pierożki.

Nałożyć wybrany farsz, złożyć pierogi tak by krawędzie było dobrze zlepione i przełożyć na blaszkę. Jeśli chcemy by pierożki były mocno przypieczone to przed wstawieniem do piekarnika można ich wierzch przesmarować odrobiną mleka lub roztrzepanego jajka. Piec ok. 15-25 min na 200 stopniach. Gotowe pierogi można zostawić w lodówce do następnego dnia lub zamrozić.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska