Lato to idealny czas na kuchenne eksperymenty. Rozpoczyna się sezon na ogórki, młodą kapustę, ziemniaczki, czy groszek z których przygotujemy pyszne i zdrowe sałatki.
Można je jeść solo, z dodatkiem chrupiącej grzanki lub też serwować razem z pieczonym mięsem lub rybą. Możliwości jest naprawdę wiele! Ponadto, świeże warzywa dostarczą organizmowi wielu niezbędnych witamin i mikroelementów, zatem zajadając się nimi dbamy o swoje zdrowie!
Lekki i smaczny sos do sałatek
Wiele osób do sałatek dodaje majonez lub dressing na bazie oleju, by podkreślić smak warzyw. Jednak można przygotować pyszny i zdrowy sos bez tych składników. Będzie on lekkostrawny, delikatny, wyjątkowo kremowy oraz bardzo uniwersalny – sprawdzi się przy sałatkach warzywnych, jak i tych z dodatkiem mięsa oraz grzanek.
Można go wzbogacić dowolnymi przyprawami – idealny będzie granulowany czosnek, zioła prowansalskie, suszone pomidory, czy bazylia. Sos składa się tylko z trzech składników, przygotowania trwają chwilę, a smak zachwyca!
Przepis na doskonały sos sałatkowy
Składniki na sos
- 1 ugotowane jajko
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie sosu
Jajko ugotuj na półmiękko. Obierz, dodaj do niego jogurt, sok z cytryny i całość dokładnie wymieszaj np. blenderem. Na tym etapie możesz dodać też ulubione przyprawy. Smacznego!