
Najgorsze dni na kiszenie ogórków
Poznaj porady babci Krysi na to, kiedy nie warto kisić ogórków! Szczegóły na kolejnych slajdach.

Ogórki w czasie burzy
Wyładowania elektryczne podczas burzy mogą nadmiernie przyspieszyć fermentację, przez co woda w kiszonkach się pieni i wylewa z naczynia, a ogórki się psują. Bakterie fermentacyjne są zanadto pobudzone, stąd niepożądany efekt.

Inne produkty w burzowe dni
Ogórki i inne kiszonki będą się psuć w burzowe dni. Również wiele osób twierdzi, że zupa podczas wyładowań elektrycznych zaczyna kisnąć, a surowe mięso psuć się i brzydko pachnieć.

Burza nie zawsze jest zła
Z drugiej strony zaobserwowano, że zsiadłe mleko, kefir, czy twarogi podczas burzy bardziej fermentują, przez co będą gotowe do spożycia o wiele szybciej. Jak widać, burza nie zawsze niekorzystnie wpływa na produkty spożywcze.