Ogórki kiszone – domowe i sklepowe
Ogórków kiszonych nikomu zachwalać nie trzeba. Niepowtarzalny smak, soczystość, chrupkość, jak również ich walory zdrowotne są znane wszystkim. Wiadomo jednak, że ogórki kupione w sklepie nigdy nie dorównają tym, które sami przygotujemy w domu.
Masowa produkcja często wymusza na producentach obniżenie jakości produktów. Dodają oni do kiszonek ocet, konserwanty, czy sztuczne dodatki, mające poprawić wygląd warzyw oraz przedłużyć ich trwałość. Dodatkowo takie ogórki zwykle są rozmiękłe, wręcz rozpadające się – nie mają pożądanej chrupkości.
Jak przygotować najlepsze ogórki kiszone?
Ogórki do kiszenia muszą być jędrne i zdrowe – przejrzałe czy obite nie będą się nadawały. Kolejna ważna rzecz to odpowiednie dodatki. Czosnek, koper oraz chrzan to absolutne minimum, by kiszonka wyszła smaczna.
Z kolei dodatek liści wiśni sprawi, że ogórki pozostaną chrupiące przez długi czas. Ważna jest też sól użyta to zalewy – najlepsza będzie ta niejodowana – morska lub kamienna.
Kiedy nie kisić ogórków?
Czasem nawet świeże warzywa, dobra zalewa i ciekawe dodatki nie wystarczają. Ogórki szybko się psują, buzują, w słoikach robi się podejrzanie wyglądający osad.
Od czego to zależy? Nasze babcie doskonale wiedziały, że w pewne dni nie powinno się kisić ogórków, bo nie będą nadawały się do spożycia. Kiedy zatem ich nie przyrządzać? Zobacz nasz poradnik w galerii zdjęć i poznaj sekret idealnych kiszonek babci Krysi!