
ZBYT DOKŁADNIE OPŁUKANE NACZYNIA
Zanim naczynia trafią do zmywarki, należy usunąć z nich resztki jedzenia. Nie oznacza to jednak, że trzeba dokładnie opłukiwać wszystkie naczynia. W zasadzie w ogóle nie powinno się tego robić. Detergent musi bowiem mieć gdzie pracować, enzymy zawarte w tabletkach mieszają się z zabrudzeniami, dzięki czemu skutecznie myją naczynia. Jeśli naczynia będą dokładnie opłukane ze wszystkich nieczystości, czujniki w zmywarce mogą uznać, że są czystsze niż w rzeczywistości. W efekcie naczynia mogą zostać niedokładne umyte.

NIE STOSOWANIE SOLI OCHRONNEJ
Woda z sieci wodociągowej jest zwykle twarda i zawiera wiele soli mineralnych, które mają negatywny wpływ na sprzęty AGD. Właśnie dlatego do zmywarki należy dodawać sól ochronną. Jej zadaniem jest ochrona naszego urządzenia między innymi poprzez zmiękczanie wody.

NIE CZYSZCZENIE KOMORY ZMYWARKI
Wszystkie sprzęty AGD wymagają systematycznego czyszczenia. W komorach zmywarki zbierają się resztki jedzenia i brud, które w połączeniu z wilgocią stają się wymarzonym środowiskiem do rozwoju bakterii i nieprzyjemnych zapachów. Przyczyną niedomytych naczyń może być zapchany filtr. Powinno się go przejrzeć raz w tygodniu i w razie potrzeby umyć. By urządzenie pozostało czyste i sprawne, należy je regularnie czyścić - co 2-3 miesiące.

NIEODPOWIEDNIO DOBRANY PROGRAM ZMYWANIA
Przyczyną niedomytych naczyń może być wybranie nieodpowiedniego programu zmywania. Programy różnią się między sobą temperaturą i czasem zmywania.