5 z 10

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Osoby z alergią
Alergia na maliny może objawiać się różnymi dolegliwościami od problemów skórnych po kłopoty układu pokarmowego. Osoby uczulone na maliny zdecydowanie powinny ich unikać.
6 z 10

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Osoby stosujące dietę ubogopotasową
Maliny to owoc bogaty w potas. 100 g malin zawiera 151 mg potasu. Nie mogą więc ich jeść wszystkie osoby, które mają polecenie zastosowania diety ubogopotasowej.
7 z 10

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Nadwrażliwość na fruktozę
Osoby z nadwrażliwością na fruktozę po spożyciu malin mogą odczuwać objawy ze strony układu pokarmowego.
8 z 10

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Osoby z nowotworami
Do nowotworów, w których trzeba ostrożnie podchodzić do jedzenia malin, należą:
- nowotwory macicy,
- nowotwory piersi,
- nowotwory jajników.