Maliny to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Owoce te polecane są przez dietetyków i zielarzy ze względu na szereg witamin i minerałów, jakich dostarczają do organizmu. Idealnie nadają się dla cukrzyków.
- Przeczytaj: Te osoby nie powinny jeść truskawek. Oni powinni uważać - z tymi schorzeniami lepiej omijać truskawki
Właściwości prozdrowotne malin
Maliny mają właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, uspokajające, obniżające ciśnienie krwi, wspomagające leczenie przeziębień, zapaleń jamy ustnej, gardła i krtani. Znajdziemy je w składach wielu leków na przeziębienie czy wzmacniających odporność.
Już w starożytności wykorzystywano prozdrowotne właściwości malin. Wśród mniej popularnych właściwości malin znajdziemy między innymi łagodzenie bóli miesiączkowych, a nawet wspomaganie odchudzania.
Maliny wykorzystywane są do deserów, przetworów, ale także w farmacji czy kosmetyce. Wyciąg z malin ma właściwości detoksykujące, zmiękczające, nawilżające czy ujędrniające.
Oni nie mogą jeść malin
W galerii poniżej sprawdźcie, przy jakich chorobach spożywanie malin może być niebezpieczne: