MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przy tych chorobach nie powinno się jeść malin. Takie są skutki uboczne jedzenia malin

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Maliny to owoce, które goszczą w naszych domach latem. To owoce, które mają wiele właściwości prozdrowotnych. Każdy zna "magiczną" moc soku z malin dodawanego do herbaty, który podawały nam już nasze babcie. Jednak maliny to owoce, które mogą też zaszkodzić. Przy niektórych chorobach nie powinno się ich jeść. Zobaczcie, kto powinien unikać malin i dlaczego.

Maliny to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Owoce te polecane są przez dietetyków i zielarzy ze względu na szereg witamin i minerałów, jakich dostarczają do organizmu. Idealnie nadają się dla cukrzyków.

Właściwości prozdrowotne malin

Maliny mają właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, uspokajające, obniżające ciśnienie krwi, wspomagające leczenie przeziębień, zapaleń jamy ustnej, gardła i krtani. Znajdziemy je w składach wielu leków na przeziębienie czy wzmacniających odporność.

Już w starożytności wykorzystywano prozdrowotne właściwości malin. Wśród mniej popularnych właściwości malin znajdziemy między innymi łagodzenie bóli miesiączkowych, a nawet wspomaganie odchudzania.

Maliny wykorzystywane są do deserów, przetworów, ale także w farmacji czy kosmetyce. Wyciąg z malin ma właściwości detoksykujące, zmiękczające, nawilżające czy ujędrniające.

Oni nie mogą jeść malin

W galerii poniżej sprawdźcie, przy jakich chorobach spożywanie malin może być niebezpieczne:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska