
Oto właściwości barszczu. Przy tych schorzeniach nie można jeść czerwonego barszczu
Barszcz czerwony ma wiele udowodnionych naukowo zalet, które sprawiają, że warto go włączyć do swojej diety - nie tylko w święta. Barszcz ma dobry wpływ na nasze zdrowie, jednak nie każdy powinien sięgać po tę zupę. Sprawdź, kiedy lepiej nie jeść czerwonego barszczu >>>>>

Barszcz czerwony dla cukrzyków
Buraki są bardzo zdrowe, jednak jedzenie ich nie jest wskazane (w nadmiarze) dla diabetyków. Choć polski burak ma niewiele kalorii, to po ugotowaniu ma niebezpiecznie wysoki indeks glikemiczny (65). Diabetycy mogą jeść buraki na surowo, na przykład w postaci soku czy surówki - wtedy IG tych warzyw wynosi jedynie 30.

Barszcz czerwony przy nadciśnieniu
Barszcz czerwony wpływa również na nadciśnienie. Buraki zawierają azotany, które obniżają ciśnienie krwi. Barszcz czerwony będzie zatem idealny dla osób, które mają problemy z układem krążenia. Badania wykazały, że w ciągu kilku godzin od spożycia zmniejsza się poziom ciśnienia we krwi - barszcz powinien zagościć w diecie osób walczących z nadciśnieniem. Badania wskazują, że betaina zawarta w burakach zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia, poprawia także pracę wątroby i nerek.

Barszcz przy chorych nerkach
Jedzenie buraków nie jest wskazane (w nadmiarze) dla osób mających problemy z nerkami. Te warzywa zawierają sporo szczawianów, które mogą powodować powstawanie kamieni w nerkach.