https://pomorska.pl
reklama

Przy tych schorzeniach lepiej nie jeść barszczu czerwonego. Tym osobom barszcz może zaszkodzić

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Barszcz czerwony to zupa gotowana tradycyjnie na zakwasie z buraków, która często pojawia się na stołach w Polsce, zwłaszcza w wigilię Bożego Narodzenia. Domowy barszcz czerwony nie tylko pysznie smakuje, ale też syci, rozgrzewa i jest bardzo zdrowy. Okazuje się jednak, że nie każdy powinien jeść czerwony barszcz a niektórym osobom może on nawet zaszkodzić. Sprawdź, kiedy lepiej nie jeść barszczu.

Spis treści

Barszcz czerwony - właściwości

Czerwony barszcz to zupa uwielbiana w Polsce. Podawany z ziemniakami, uszkami, pasztecikami czy makaronem jest pożywnym i smacznym daniem, które warto jeść przez cały rok, a szczególnie jesienią i zimą. Barszcz czerwony kojarzy się z tradycyjną wieczerzą wigilijną - obok zupy grzybowej i rybnej to najpopularniejsza świąteczna zupa. Barszcz z uszkami podawany jest jako jedna z potraw wigilijnych.

To Cię może teraz zainteresować

Barszcz czerwony to zupa przyrządzana tradycyjnie na wywarze z buraków i kości, zaprawiana kwasem burakowym. Jest aromatyczna i rozgrzewająca. Najczęściej podaje się barszcz z uszkami, tłuczonymi ziemniakami albo czysty. Zupę można posypać posiekaną natką pietruszki lub zabielić śmietaną.

Jest też bardzo zdrowy i bogaty w wiele korzystnych składników odżywczych - głównie za sprawą podstawowego składnika, jakim są buraki. Pomaga w wielu dolegliwościach i warto go jeść - nie tylko w święta.

To się dzieje z organizmem, gdy jemy barszcz czerwony

Czerwony barszcz wpływa korzystnie na zdrowie. Dostarcza organizmowi wielu znaczących i zaskakujących korzyści.

Barszcz czerwony należy do najbardziej dietetycznych potraw na wigilijnym stole. To także wyjątkowe źródło witamin i przeciwutleniaczy. Czerwony barszcz świetnie sprawdza się zarówno w diecie osób, które cierpią na anemię, jak i tych, które walczą z cukrzycą.

Barszcz czerwony może także chronić przed nowotworami.

Te osoby nie powinny jeść barszczu - przy takich schorzeniach barszcz może zaszkodzić

Barszcz czerwony ma wiele udowodnionych naukowo zalet, które sprawiają, że warto go włączyć do swojej diety. Eksperci wymieniają zarówno korzyści, jak i wady jedzenia czerwonego barszczu. Okazuje się, że ta lubiana zupa nie jest odpowiednia dla wszystkich.

Niektórym osobom barszcz czerwony nie służy a nawet może zaszkodzić. W galerii poniżej zobaczcie, jakie są przeciwwskazania do jedzenia barszczu i jak ta zupa wpływa na organizm:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska