Spis treści
Barszcz czerwony - właściwości
Czerwony barszcz to zupa uwielbiana w Polsce. Podawany z ziemniakami, uszkami, pasztecikami czy makaronem jest pożywnym i smacznym daniem, które warto jeść przez cały rok, a szczególnie jesienią i zimą. Barszcz czerwony kojarzy się z tradycyjną wieczerzą wigilijną - obok zupy grzybowej i rybnej to najpopularniejsza świąteczna zupa. Barszcz z uszkami podawany jest jako jedna z potraw wigilijnych.
To Cię może teraz zainteresować
- Tak odróżnić słodkie mandarynki od kwaśnych. Prosty trik, by rozpoznać słodkie owoce
- Co zamiast masła? Oto najlepsze i zdrowe zamienniki - tym możesz zastąpić masło
- Bigos wigilijny Magdy Gessler i tradycyjny przepis na bigos
- Cynamon - przy tych schorzeniach lepiej go nie jeść. Oto skutki jedzenia cynamonu
Barszcz czerwony to zupa przyrządzana tradycyjnie na wywarze z buraków i kości, zaprawiana kwasem burakowym. Jest aromatyczna i rozgrzewająca. Najczęściej podaje się barszcz z uszkami, tłuczonymi ziemniakami albo czysty. Zupę można posypać posiekaną natką pietruszki lub zabielić śmietaną.
Jest też bardzo zdrowy i bogaty w wiele korzystnych składników odżywczych - głównie za sprawą podstawowego składnika, jakim są buraki. Pomaga w wielu dolegliwościach i warto go jeść - nie tylko w święta.
To się dzieje z organizmem, gdy jemy barszcz czerwony
Czerwony barszcz wpływa korzystnie na zdrowie. Dostarcza organizmowi wielu znaczących i zaskakujących korzyści.
Barszcz czerwony należy do najbardziej dietetycznych potraw na wigilijnym stole. To także wyjątkowe źródło witamin i przeciwutleniaczy. Czerwony barszcz świetnie sprawdza się zarówno w diecie osób, które cierpią na anemię, jak i tych, które walczą z cukrzycą.
Barszcz czerwony może także chronić przed nowotworami.
Te osoby nie powinny jeść barszczu - przy takich schorzeniach barszcz może zaszkodzić
Barszcz czerwony ma wiele udowodnionych naukowo zalet, które sprawiają, że warto go włączyć do swojej diety. Eksperci wymieniają zarówno korzyści, jak i wady jedzenia czerwonego barszczu. Okazuje się, że ta lubiana zupa nie jest odpowiednia dla wszystkich.
Niektórym osobom barszcz czerwony nie służy a nawet może zaszkodzić. W galerii poniżej zobaczcie, jakie są przeciwwskazania do jedzenia barszczu i jak ta zupa wpływa na organizm: