https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przy tych schorzeniach lepiej nie jeść barszczu czerwonego. Tym osobom barszcz może zaszkodzić

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Barszcz czerwony to zupa gotowana tradycyjnie na zakwasie z buraków, która często pojawia się na stołach w Polsce, zwłaszcza w wigilię Bożego Narodzenia. Domowy barszcz czerwony nie tylko pysznie smakuje, ale też syci, rozgrzewa i jest bardzo zdrowy. Okazuje się jednak, że nie każdy powinien jeść czerwony barszcz a niektórym osobom może on nawet zaszkodzić. Sprawdź, kiedy lepiej nie jeść barszczu.

Spis treści

Barszcz czerwony - właściwości

Czerwony barszcz to zupa uwielbiana w Polsce. Podawany z ziemniakami, uszkami, pasztecikami czy makaronem jest pożywnym i smacznym daniem, które warto jeść przez cały rok, a szczególnie jesienią i zimą. Barszcz czerwony kojarzy się z tradycyjną wieczerzą wigilijną - obok zupy grzybowej i rybnej to najpopularniejsza świąteczna zupa. Barszcz z uszkami podawany jest jako jedna z potraw wigilijnych.

To Cię może teraz zainteresować

Barszcz czerwony to zupa przyrządzana tradycyjnie na wywarze z buraków i kości, zaprawiana kwasem burakowym. Jest aromatyczna i rozgrzewająca. Najczęściej podaje się barszcz z uszkami, tłuczonymi ziemniakami albo czysty. Zupę można posypać posiekaną natką pietruszki lub zabielić śmietaną.

Jest też bardzo zdrowy i bogaty w wiele korzystnych składników odżywczych - głównie za sprawą podstawowego składnika, jakim są buraki. Pomaga w wielu dolegliwościach i warto go jeść - nie tylko w święta.

To się dzieje z organizmem, gdy jemy barszcz czerwony

Czerwony barszcz wpływa korzystnie na zdrowie. Dostarcza organizmowi wielu znaczących i zaskakujących korzyści.

Barszcz czerwony należy do najbardziej dietetycznych potraw na wigilijnym stole. To także wyjątkowe źródło witamin i przeciwutleniaczy. Czerwony barszcz świetnie sprawdza się zarówno w diecie osób, które cierpią na anemię, jak i tych, które walczą z cukrzycą.

Barszcz czerwony może także chronić przed nowotworami.

Te osoby nie powinny jeść barszczu - przy takich schorzeniach barszcz może zaszkodzić

Barszcz czerwony ma wiele udowodnionych naukowo zalet, które sprawiają, że warto go włączyć do swojej diety. Eksperci wymieniają zarówno korzyści, jak i wady jedzenia czerwonego barszczu. Okazuje się, że ta lubiana zupa nie jest odpowiednia dla wszystkich.

Niektórym osobom barszcz czerwony nie służy a nawet może zaszkodzić. W galerii poniżej zobaczcie, jakie są przeciwwskazania do jedzenia barszczu i jak ta zupa wpływa na organizm:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska