
Pistacje wpływają na poziom cholesterolu
Badania wykazały, że jedzenie pistacji może pozytywnie wpływać na profile lipidowe (tłuszcze we krwi, takie jak cholesterol i trójglicerydy) i może chronić przed chorobami serca. Stwierdzono, że jedzenie pistacji wiązało się ze znacznym obniżeniem całkowitego cholesterolu, cholesterolu LDL (złego) i trójglicerydów. Pistacje mogą być więc częścią zdrowej diety obniżającej ryzyko chorób serca.

Pistacje regulują poziom cukru we krwi
Pistacje mogą korzystnie wpływać na kontrolę poziomu cukru we krwi. Badania wykazały, że jedzenie pistacji wiązało się ze znacznym obniżeniem poziomu cukru we krwi na czczo i poprawą wrażliwości na insulinę. Pistacje mogą być korzystne w zapobieganiu lub leczeniu cukrzycy typu 2, gdy są stosowane w połączeniu z innymi metodami leczenia cukrzycy.

Pistacje poprawiają kondycję mózgu i nastrój
Pistacje mogą również wpływać na funkcje mózgu i nastrój. Badania wykazały, że jedzenie pistacji wiązało się z poprawą sprawności poznawczej i nastroju u młodych dorosłych z nadwagą, a także ze zmniejszeniem obwodu talii, całkowitego cholesterolu, cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Pistacje mają wysoką zawartość soli
Chociaż nawet solone pistacje zawierają stosunkowo niewiele sodu, ilość ta szybko wzrasta, jeśli zjemy więcej niż jedną czwartą szklanki orzechów. Biorąc pod uwagę wysoką smakowitość słonych potraw, możliwe jest przejadanie się i spożywanie więcej niż jednej porcji - warto więc zwracać uwagę na wielkość porcji podczas spożywania tej przekąski. Łatwo więc przekroczyć dzienny limit, a nadmiar sodu w diecie może prowadzić do nadciśnienia, chorób serca, zawału i udaru mózgu.