
Pistacje przy nadciśnieniu
Pistacje nie powinny być jedzone w nadmiarze przez osoby z nadciśnieniem, ponieważ - ze względu na wysoką kaloryczność i dużą zawartość tłuszczu - mogą prowadzić do zaburzeń pracy serca i wzrostu ciśnienia krwi.

Pistacje mogą powodować problemy trawienne
Ze względu na dużą zawartość błonnika pistacje korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Jednak często zjadamy ich zbyt dużo naraz a nadmiar błonnika rozregulowuje pracę przewodu pokarmowego. Może więc doprowadzić do wystąpienia biegunki, bólu brzucha i skurczów żołądka. Dlatego nie warto objadać się pistacjami i zjadać je w ilości ok. 30-40 gramów dziennie.

Pistacje przy zespole jelita drażliwego
Osoby z zespołem jelita drażliwego powinny unikać pistacji, ponieważ są uważane za pokarm o wysokiej zawartości FODMAP - to rodzaj węglowodanów, których ludzie nie trawią. Zamiast tego trafiają do jelita grubego w stanie nienaruszonym, gdzie są fermentowane przez bakterie jelitowe, co prowadzi do gazów, wzdęć i potencjalnych zmian w jelitach.

Czy dzieci mogą jeść pistacje?
Alergia na orzechy zwykle rozwija się już w dzieciństwie, dlatego należy ostrożnie podawać orzechy dzieciom w czasie rozszerzania diety niemowlaka. Najlepiej wprowadzać je po 6. miesiącu życia dziecka w bardzo małych ilościach (1-2 łyżeczki, 1-2 razy w tygodniu) np. w postaci masła orzechowego lub mąki z orzechów. Dzięki temu można uchronić dziecko przed rozwojem alergii.