
Pomidory - przy tych schorzeniach nie są wskazane. Oto skutki jedzenia pomidorów
Pomidory są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych witamin, jednak są niewskazane przy pewnych dolegliwościach. Wbrew pozorom, przeciwwskazania do jedzenia pomidorów wcale nie są rzadkie. Zobacz, kto i przy jakich chorobach nie powinien jeść pomidorów.

Likopenodermia
Pomidory zawierają likopen. Spożywanie zbyt dużej ilości likopenu może prowadzić do likoponodermii, czyli przebarwień skórnych. Skóra na wewnętrznej stronie dłoni zmienia kolor na pomarańczowy.
Choroba ta pojawia się jednak dopiero po regularnym spożywaniu dużej liczby pomidorów - powyżej 1,5 kg tygodniowo.

Choroba nerek
Pomidory szkodzą osobom z podwyższonym potasem i chorobami nerek. Przy takich dolegliwościach wskazana jest dieta ubogopotasowa, a pomidory to bardzo bogate źródło potasu.

Reumatoidalne zapalenie stawów i dna moczanowa
Dieta bogata w pomidory jest niewskazana dla osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów oraz na dnę moczanową (inaczej zwana podagrą).