
Problemy trawienne
Pomidory powinny odstawić osoby cierpiące na zgagę i refluks pokarmowy. Pomidory zawierają sporo kwasów organicznych (kwas jabłkowy i cytrynowy), dlatego mogą wzmagać objawy zgagi i refluksu.
Jeśli masz wrażliwy przewód pokarmowy, obieraj pomidory ze skórki - najłatwiej schodzi po sparzeniu.
Pomidory zawierają dużo błonnika, zjedzenie dużej jego ilości może prowadzić do rozwolnienia lub biegunek.

Nietolerancja histaminy i alergia na pomidory
Pomidory są bogatym źródłem histaminy. Dla osób na diecie antyhistaminowej wykluczenie pomidorów z diety to konieczność. Zbyt duży poziom histaminy w przewodzie pokarmowym prowadzi m.in. do rozszerzenia naczyń, spadku ciśnienia tętniczego krwi, zwiększonego wydzielania żółci i soku żołądkowego. A to powoduje następujące objawy: biegunki, wymioty, mdłości, bóle głowy.
Warto też wiedzieć, że pomidory mogą uczulać. Do diety dzieci najlepiej wprowadzać je stopniowo - zmniejszy to ryzyko pojawienia się alergii.

Uchyłki jelita grubego
Przy tej chorobie należy unikać owoców i warzyw z małymi pestkami. Pestki z pomidorów mogą utknąć w uchyłku i doprowadzić do jego zapalenia.