Jak na organizm działają pomidory?
Pomidory to dobre źródło potasu. Potas to jeden z trzech (pozostałe to chlor i sód) pierwiastków najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Zarówno jego niedobór, jak i nadmiar są szkodliwe. Potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz kwasowo-zasadową, a także działanie wielu układów naszego organizmu. Potas odpowiada za właściwe przewodzenie impulsów nerwowych, pełni kluczową rolę w procesie dotleniania mózgu i komórek, jest też bardzo ważny dla prawidłowej pracy mięśni. Dlatego jego niedobór zaburza pracę mięśni, układu nerwowego, a ciężki niedobór potasu może doprowadzić nawet do śmierci.
Pomidory to także źródło cennego likopenu - to bardzo silny antyutleniacz z grupy karetonoidów. Likopen zmniejsza ryzyko zawału serca, zapobiega powstawaniu nowotworów i opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Warto wiedzieć, że likopen nie ginie podczas obróbki cieplnej ani z upływem czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Zatem gotowana pomidorówka czy pomidorowy sos do makaronu będzie tak samo lub nawet bardziej zdrowy, co świeże pomidory. To dobra wiadomość dla tych, którzy nie lubią pomidorów w ich naturalnej postaci.
Pomidory zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. 100 gramów świeżych pomidorów zawiera około 1,2 g błonnika.
Średni pomidor ważący około 180 g pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.
Alergia na pomidory
Warto wiedzieć, że pomidory mogą uczulać. To jedno ze schorzeń, które powinno skłonić do unikania pomidorów w diecie. Do diety dzieci pomidory najlepiej wprowadzać stopniowo - zmniejszy to ryzyko pojawienia się alergii.
Objawy alergii na pomidory:
- wysypka,
- katar sienny,
- swędzenie i puchnięcie języka,
- swędzenie i zaczerwienienie w okolicach ust,
- zaczerwienienie wokół brwi i oczu.
Pomidory - przy tych schorzeniach nie są wskazane
Jedzenie pomidorów jest korzystne dla zdrowia. Pomidory wspomagają pracę wielu układów i narządów w organizmie człowieka. Jednak nie wszystkim są zalecane. Niektóre osoby nie powinny ich jeść. Przy tych schorzeniach lepiej odstaw pomidory - listę zobaczysz w poniższej galerii.