https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przy tych schorzeniach pomidory nie są wskazane. Oto skutki jedzenia pomidorów

Agnieszka Kasperek
Wideo
od 7 lat
Pomidory to jedno z najczęściej kupowanych przez Polaków warzyw. Są smaczne, soczyste, zdrowe. Pomidory to bogate źródło potasu i błonnika, beta-karotenu, likopenu oraz witamin C i E. Pomidory bardzo korzystnie wpływają na pracę układu krwionośnego, a także na prawidłowy wzrok i zdrowie oczu, do tego działają przeciwnowotworowo i opóźniają procesy starzenia. Dla zdrowych osób pomidor to cenny składnik codziennej diety. Jednak niektórym osobom pomidory mogą zaszkodzić. Zobacz, przy jakich schorzeniach nie powinno się jeść pomidorów.

Jak na organizm działają pomidory?

Pomidory to dobre źródło potasu. Potas to jeden z trzech (pozostałe to chlor i sód) pierwiastków najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Zarówno jego niedobór, jak i nadmiar są szkodliwe. Potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz kwasowo-zasadową, a także działanie wielu układów naszego organizmu. Potas odpowiada za właściwe przewodzenie impulsów nerwowych, pełni kluczową rolę w procesie dotleniania mózgu i komórek, jest też bardzo ważny dla prawidłowej pracy mięśni. Dlatego jego niedobór zaburza pracę mięśni, układu nerwowego, a ciężki niedobór potasu może doprowadzić nawet do śmierci.

Pomidory to także źródło cennego likopenu - to bardzo silny antyutleniacz z grupy karetonoidów. Likopen zmniejsza ryzyko zawału serca, zapobiega powstawaniu nowotworów i opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Warto wiedzieć, że likopen nie ginie podczas obróbki cieplnej ani z upływem czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Zatem gotowana pomidorówka czy pomidorowy sos do makaronu będzie tak samo lub nawet bardziej zdrowy, co świeże pomidory. To dobra wiadomość dla tych, którzy nie lubią pomidorów w ich naturalnej postaci.

Pomidory zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. 100 gramów świeżych pomidorów zawiera około 1,2 g błonnika.

Średni pomidor ważący około 180 g pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.

Alergia na pomidory

Warto wiedzieć, że pomidory mogą uczulać. To jedno ze schorzeń, które powinno skłonić do unikania pomidorów w diecie. Do diety dzieci pomidory najlepiej wprowadzać stopniowo - zmniejszy to ryzyko pojawienia się alergii.

Objawy alergii na pomidory:

  • wysypka,
  • katar sienny,
  • swędzenie i puchnięcie języka,
  • swędzenie i zaczerwienienie w okolicach ust,
  • zaczerwienienie wokół brwi i oczu.

Pomidory - przy tych schorzeniach nie są wskazane

Jedzenie pomidorów jest korzystne dla zdrowia. Pomidory wspomagają pracę wielu układów i narządów w organizmie człowieka. Jednak nie wszystkim są zalecane. Niektóre osoby nie powinny ich jeść. Przy tych schorzeniach lepiej odstaw pomidory - listę zobaczysz w poniższej galerii.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska