Grudziądz. 300 kg szczupaka zasiliło wody Rudnika
To piąta już akcja zarybiania Jeziora Rudnickiego Wielkiego. Szczupaki, które w poniedziałek wpuszczono do akwenu, przywieźli Grzegorz Ostrowski i Tadeusz Sarnowski z gospodarstwa rybnego w Grzmiącej. - To jest zarybianie jesienne, więc przywieźliśmy osobniki bardziej dorodne. Każdy z nich ma od pół do niemal kilograma - mówił Grzegorz Ostrowski.
Takie ryby mają większe szanse na przetrwanie zimy.
- Efekty regularnego zarybiania naszego jeziora już są widoczne, a jednym z nich jest czystsza woda - cieszy się Zbigniew Byczyński, prezes Polskiego Związku Wędkarskiego w Grudziądzu. I dodaje: - Rozważamy też czasowe otwarcie Rudnika dla jednostek motorowych. Ruch ich śrub dotleniłby wodę.
Jaki wpływ na czystość wód mają szczupaki? Pożerają mniejsze ryby, które z kolei żywią się skorupiakami zjadającymi glony. W ten sposób im więcej ryb drapieżnych, tym mniej glonów w wodzie.
Należność za narybek pokryją Miejski Ośrodek Rekreacji i Wypoczynku i PZW.
Czytaj e-wydanie »