Ptasia grypa pojawiła się na fermach drobiu w województwach lubelskim i wielkopolskim. Wiąże się to z koniecznością utylizacji ok. 100 tysięcy kur i indyków. Część ptaków już padła z powodu choroby, którą ujawniono 31 grudnia 2019 r.
Ponad 140 wirusów ptasiej grypy
Wirusów ptasiej grypy jest ponad 140. Ten, który pojawił się na Lubelszczyźnie, czyli H5N8, jest wyjątkowo zjadliwy właśnie dla kur i indyków. Sprawą zajęła się prokuratura. Najprawdopodobniej źródłem zakażenia było dzikie ptactwo.
W województwie śląskim, które jest stosunkowo dużym producentem drobiu, nie odnotowano - jak dotąd - żadnych źródeł zakażenia. Ostatnie było w 2017 roku, w Ustroniu.
Przebieg ptasiej grypy u człowieka jest zwykle cięższy niż zwykłej grypy. Pierwsze zachorowania odnotowano już w 1997 r. Był to najczęściej występujący wirus A/H5N1. Do Polski trafił w 2006 r. - odnotowano zakażone łabędzie w Toruniu.
Ptasia grypa atakuje w Polsce. Uwaga na mięso z drobiu - ost...
Ptasia grypa: przebieg choroby u człowieka
Człowiek może zarazić się ptasią grypą, a przebieg choroby jest bardzo ciężki i często kończy się śmiercią, ale na szczęście rocznie dochodzi do kilkudziesięciu zakażeń, głównie w krajach azjatyckich.
Nie przegapcie
Pojawienie się ognisk tej choroby u drobiu to powód do szczególnej czujności, by nie doszło do zachorowań u ludzi. Dlatego główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas wydał natychmiast specjalny komunikat, w którym przestrzega przed niebezpieczeństwami. Przypomina w nim kilka zasad, jakimi należy się kierować. Przede wszystkim:
Ptasia grypa w Polsce: zasady postępowania
- trzeba dopilnować, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania,
- nie wolno dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, ptaków martwych lub sprawiających wrażenie chorych, ani ubitego drobiu; trzeba też dopilnować, aby nie robiły tego dzieci,
- trzeba myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnować, aby robiły to także dzieci,
- nie należy spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st. C,
- trzeba myć dokładnie - z użyciem detergentu - wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze, miski),
- należy pamiętać, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy,
- trzeba pamiętać, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi, np. w lodówce czy na kuchennym blacie.
Zobaczcie koniecznie
Rozwiąż quiz. Dasz radę
W związku z potwierdzoną 2 stycznia 2020 r. przez Głównego Lekarza Weterynarii informacją o wystąpieniu w dniu
31 grudnia 2019 roku ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w powiecie lubartowskim,
w województwie lubelskim, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza zwraca się z apelem do wszystkich
hodowców drobiu o zachowanie szczególnej ostrożności i odpowiednich środków bioasekuracji, aby zminimalizować
ryzyko rozprzestrzenienia wirusa grypy ptaków. Przypominamy, że w szczególności należy dbać o podstawowe środki
bezpieczeństwa biologicznego.
Do najważniejszych czynności należy:
zabezpieczenie budynków, w których utrzymywany jest drób przed dostępem dzikich zwierząt, w tym dzikiego
ptactwa;
zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem dzikiego ptactwa;
niekarmienie i niepojenie drobiu na zewnątrz budynków inwentarskich;
stosowanie w gospodarstwie odzieży i obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do obsługi drobiu;
stosowanie mat dezynfekcyjnych przy wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób.
KRD-IG zaleca również małym hodowcom drobiu trzymanie ptaków w zamkniętych budynkach i niewypuszczanie ich
na zewnątrz, aby zminimalizować ryzyko kontaktu z wirusem.
Ogniska grypy ptaków tego samego typu, tj. H5N8 wystąpiły już w Polsce na przełomie 2016/2017. KRD-IG
przypomina, że podtyp H5N8 wirusa grypy ptaków nie stanowi zagrożenia dla ludzi.
-Zalecane jest jednak ścisłe przestrzeganie zasad higieny w przypadku kontaktu z ptakami, szczególnie dzikimi. Podkreślamy także, że spożywanie poddanego obróbce termicznej mięsa drobiowego jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka.
Przypominamy, że zgodnie z obowiązującym prawem hodowcy powinni zgłaszać do odpowiednich osób i instytucji
każde podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej u drobiu - czytamy w oświadczeniu.
