Pilny komunikat dla klientów - wycofane mięso
Sieć sklepów Auchan poinformowała o pilnym wycofaniu produktów mięsnych ze sprzedaży.
"Drodzy Klienci, w trosce o Wasze bezpieczeństwo, firma Auchan po otrzymaniu informacji od dostawcy Wipasz S.A., wycofuje poniższe produkty, z uwagi na pochodzenie surowca z obszaru objętego ptasią grypą. Konsumenci, którzy zakupili wskazaną partię w/w produktu proszeni są o nie spożywanie go, wyrzucenie lub zwrot do sklepu, w którym został zakupiony." - czytamy w komunikacie wystosowanym przez sieć Auchan.
W komunikacie znajduje się również ważna dla klientów informacja, że sklep zwróci całą kwotę, jaką klient wydał na zakup wycofanych z obrotu produktów:
"Produkt zwrócony zostanie całkowicie zrefundowany. Przepraszamy za problem i dziękujemy za zrozumienie"
Jeśli masz ten towar, w żadnym razie go nie jedz, tylko wyrzuć lub oddaj do sklepu!
Nie tylko świeże mięso, ale też mrożonki
Nawet jeśli w ostatnich dniach nie kupowaliście mięsa w sklepach sieci Auchan, koniecznie sprawdźcie zamrażalniki - może kupiliście to mięso wcześniej i zamroziliście je?
Zobacz też: Ten towar wycofano z Lidla. Sklep alarmuje: "Pod żadnym pozorem nie spożywać!"
Mięso pilnie wycofane ze sklepów Auchan!
Na liście wycofanych produktów znalazło się aż 10 produktów mięsnych. Sprawdź szczegóły dotyczące wycofanych partii (kliknij na niebieski przycisk):
Zakażenie ptasią grypą u człowieka - skutki i objawy
Zjedzenie mięsa ptaków zarażonych ptasią grypą może stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka. Najbardziej niebezpieczne dla ludzi są szczepy H5N1 i H7N9 – mogą one przenosić się na człowieka, choć dzieje się to rzadko.
Zakażenie człowieka może prowadzić do ciężkiej choroby układu oddechowego, a nawet śmierci.
Zakażenie człowieka ptasią grypą może dawać objawy podobne do klasycznej grypy, ale często przebiega ciężej i gwałtowniej. Objawy mogą pojawić się od 2 do 8 dni po kontakcie z wirusem (czasem nawet do 17 dni). Oto, na co warto zwrócić uwagę:
Najczęstsze objawy ptasiej grypy u człowieka:
Wysoka gorączka (często powyżej 38°C)
Silne bóle mięśni i stawów
Dreszcze, zmęczenie, osłabienie
Ból gardła i kaszel (często suchy lub z niewielką wydzieliną)
Bóle głowy
Zapalenie spojówek (szczególnie w przypadku szczepu H7)
Duszność i problemy z oddychaniem – może wskazywać na rozwój zapalenia płuc
Biegunka, wymioty, bóle brzucha – u części osób, szczególnie przy zakażeniu szczepem H5N1
Zobacz też: Brudna Dwunastka - oto najbardziej toksyczne warzywa i owoce. Nowy raport EWG o zagrożeniu z powodu pestycydów
Jak można się zarazić ptasią grypą?
Ryzyko zakażenia zwiększa jedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa lub jajek od zarażonych ptaków, a także kontakt z zainfekowanymi ptakami podczas patroszenia lub przygotowywania mięsa, bez zachowania higieny. Największym ryzykiem jednak obarczony jest bezpośredni kontakt z chorymi lub padłymi ptakami – np. u hodowców drobiu, pracowników ferm czy osób odwiedzających targi z żywym ptactwem.
Jak się chronić przed ptasią grypą?
By zminimalizować ryzyko zakażenia ptasią grypą, niezwykle istotna jest obróbka cieplna mięsa. Jeśli mięso zostało dokładnie ugotowane (min. 70°C w środku), wirus zostaje zniszczony i nie stanowi zagrożenia.
