Kolejne, 8. ognisko choroby stwierdzono w województwie małopolskim. "20 grudnia 2016r. w godzinach wieczornych zostało potwierdzone wystąpienie ósmego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w gospodarstwie przyzagrodowym liczącym ok. 20 sztuk drobiu (kur i indyków)", podaje Główny Inspektorat Weterynarii. Najnowszy przypadek został zlokalizowany w gminie Książ Wielki w powiecie miechowskim.
Badania laboratoryjne próbek pobranych od ptaków z ww. gospodarstw, zostały wykonane w krajowym laboratorium referencyjnym ds. grypy ptaków w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach.
Przeczytaj też: Hodujesz drób? Koniecznie pamiętaj o 5 zaleceniach! Chroń ptaki przed grypą
Ogniska nr 6 i 7 również potwierdzono 20 grudnia w godzinach popołudniowych. To wysoce zjadliwa grypa ptaków podtypu H5N8 w 2 gospodarstwach, w których utrzymywane były odpowiednio: ok. 6600 i 11000 sztuk indyków. Ogniska zlokalizowane są w gminie Deszczno, powiat gorzowski w województwie lubuskim.
Co powinno zaniepokoić hodowców? Inspektorat wymienie takie objawy, jak:
- zwiększone padnięcia ptaków w gospodarstwie;
- spadek dziennej produkcji jaj;
- spadek przyjęcia paszy lub wody;
- objawy kliniczne u ptaków: drgawki, skręty szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, duszność, sinica, wybroczyny, biegunka.
Zagrożenie zakażenia wirusem jest bardzo duże. Roznoszą go dzikie ptaki, a nowe przypadki pojawiają sie nie tylko w Polsce, ale i w innych państwach europejskich. "Główny Lekarz Weterynarii ponownie apeluje aby zarówno w gospodarstwach przyzagrodowych, utrzymujących drób na własne potrzeby, jak również w większych fermach komercyjnych, utrzymujących drób w systemie zamkniętym, zachowywać daleko idącą ostrożność i zapobiegliwość, poprzez stosowanie odpowiednich środków bioasekuracji, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa". Inspektorat apeluje o:
- wstrzymanie się od wypuszczania drobiu na wybiegi i pozostawić ptaki w budynkach inwentarskich, w których jest utrzymywany,
- zabezpieczenie budynków, w których utrzymywany jest drób oraz paszę przed dostępem dzikich zwierząt, w tym ptaków;
- wstrzymanie się od karmienia i pojenia drobiu na zewnątrz budynków inwentarskich,
- stosowanie w gospodarstwie wyłącznie przeznaczonej do tego celu odzieży i obuwia ochronnego, w tym bezwzględnie w przypadku wykonywania czynności związanych z obsługą ptaków;
- stosowanie mat dezynfekcyjnych w wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób.
Źródło: www.wetgiw.gov.pl